Mural Ratku Mladicu u Njegosevoj ulici
Mural Ratku Mladiću Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Institut za evropske poslove osuđuje način postupanja pripadnika Odeljenja za javni red i mir Policijske uprave grada Beograda kojim su nezadovoljne građane nasilno odvodili s lica mesta bez legitimisanja. Istovremeno, osuđujemo nepostupanje Komunalnne inspekcije gradske opštine Vračar na ukljanjanju komunalnog nereda kojim se veliča ratni zločinac.

Zakon o policiji u članu 66. obavezuje policajca koji nije u uniformi da pre primene policijskih ovlašćenja pokaže službenu značku i legitimaciju. Izuzetno, u određenim situacijama, minimum je da glasno i jasno kaže „Policija“, ali svakako mora da se predstavi.

PROČITAJTE JOŠ

U video snimcima medija, koji jasno pokazuju primenu sile prema Aidi Ćorović i Jeleni Jaćimović, pripadnici policije se ne legitimišu i ne stavljaju jasno do znanja ko su i koja je njihova namera, čak i na izričit zahtev lica prema kojima se postupalo. Njihova prekomerna upotreba sile zastrašuje i ne služi javnom interesu. Pogotovo kad se uzme u obzir da policija nije isto reagovala u slučaju nasilnika koji su pretili učesnicima protesta i bacali objekte na protestante kasnije u toku dana.

Kada državni organi ne rade posao koji im je zakonom poveren bunt građana ne samo da je očekivan, nego je u demokratskom društvu i neophodan.

Naime, direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi uputio je prijavu Komunalnoj inspekciji opštine Vračar u vezi s komunalnim neredom na uglu ulice Njegoševe i Alekse Nenadovića još 24. avgusta 2021. na osnovu koje je obavešten da je pokrenut inspekcijski nadzor u vezi s prijavom broj: 355-408/21 od 10.8.2021.

Naim Leo Beširi Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pošto i posle tri meseca, opštinska inspekcija Vračara nije preduzela radnje na uklanjanju komunalnog nereda kojim se veliča ratni zločinac, Institut za evropske poslove će prikupiti informacije za pokretanje tužbe pred Upravnim sudom protiv organa koji nije postupio po prijavi i odgovornog lica u Komunalnoj inspekciji gradske opštine Vračar.

BONUS VIDEO: Privođenje Aide Ćorović zbog „skrnavljenja“ murala Ratka Mladića

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.