Foto: KoSSev

Ukoliko institucije ne reaguju i Pravilnik o zapošljavanju Prirodno matematičkog fakulteta ostane na snazi – mi možemo da očekujemo scenario profesorki iz Ćuprije, apel je dve doktorke nauka – Bojane Laban i Branke Petković, predavača Odseka za hemiju Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Zajedno sa grupom nastavnika ovog Odseka već dve godine vode bitku protiv onoga što vide kao korupciju, nepotizam i protežiranje u zapošljavanju, a koje se ogleda u prilagođavanju podzakonskih akata Prirodno-matematičkog fakulteta kako bi uslove za konkurs za nastavnika neorganske hemije ispunio samo jedan kandidat – dr Dragoslav Ilić, bivši direktor Visoke medicinke škole strukovnih studija u Ćupriji, navodi KoSSev.

U intervjuu za KoSSev Petković i Laban su ukazale na probleme u funkcionisanju Odseka za hemiju a koji nastaju usled odluka dela predavača sa odseka, a koji je, kako navode, povezan uskim rodbinsko-kumovskim odnosima i čije odluke su ponekad van zakona ili diskutabilne s aspekta etike.

„Odsek za hemiju ima sve te prednosti ali ima i jednu čudnu situaciju gde većinu čine bračno i rodbinski povezana lica i oni čine većinu i srž problema su odluke koje se na taj način donose,“ navodi doktorka Petković.

Jedna od odluka Odseka koju nije moguće usvojiti je i zahtev dela profesora za angažovanjem podmlatka, odnosno saradnika u nastavi.

Konkurs po meri jednog kandidata

„Prvo, 2018. u trenutku kada odsek ima dva nastavnika neorganske hemije, redovnu profesorku Anju Jokić i mene kao mlađeg nastavnika, docenta, bez odluke Odseka i razmatranja potreba Odseka iako u statutu stoji da je to obaveza, raspisan je konkurs.

U statutu postoji tačka kojom je dekanu dozvoljeno da raspiše konkurs, ali mi smo tražili obrazloženje zbog čega u trenutku kada postoje dva nastavnika i kada su Odseku potrebni mlađi ljudi, asistenti, raspisuje konkurs za još jednog nastavnika. Mi odgovor dobili nismo“, navodi Laban, dodajući da taj konkurs nije bio uspešan jer nije formirana komisija.

Međutim, okolnosti u vezi sa konkursom koje su i srž prijave ove dve profesorke Agenciji za borbu protiv korupcije je izmena Pravilnika Prirodno-matematičkog fakulteta o izboru u zvanje nastavnika i saradnika u delu koji se odnosi na izbor u zvanje docenta prvi put i to tri dana po objavljivanju konkursa.

„Došlo je do promene u Pravilniku (prim.red. Prirodno-matematičkog fakulteta o izboru u zvanje nastavnika i saradnika) gde je obavezan uslov za sticanje i zapošljavanje po prvi put na našem Fakultetu potrebno objaviti rad u časopisu našeg Fakulteta, Univerzitetska misao“, pojašnjava ona dodajući da zbog vremena koje je neophodno za pripremu naučno-istraživačkog rada, nijedan kandidat koji mesecima unapred nije znao da će se to pojaviti kao uslov, isti nije mogao ni da ispuni.

Pre svega toga, uslovljavanjem objavljivanja rada u konkretnom časopisu, krši se zapravo Zakon o visokom obrazovanju, podcrtavaju.

„To je protivno članu Zakona o visokom obrazovanju o akademskim slobodama gde imate i slobodu objavljivanja naučno-istraživačkih rezultata. Na ovaj način ulazimo u sferu korupcije prilikom zapošljavanja, odnosno uz pomoć ovog Pravilnika, naše je mišljenje i zbog toga smo i pisale Agenciji za borbu protiv korupcije – da je u stvari legalizovana korupcija“, objašnjava Petković podvlačeći da podzakonski akti, kakav je ovaj Pravilnik, ne sme biti u koliziji sa zakonom.

Pored toga što Pravilnik Prirodno matematičkog fakulteta nije usklađen sa zakonom, on nije usklađen ni sa Pravilnikom o bližim uslovima za izbor u zvanje nastavnika Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Izmenom pravilnika, od dva kandidata prijavljena za predavača neorganske hemije na konkursu 2018. jedna je diskvalifikovana, zbog toga što nije imala objavljeni rad u Univerzitetskoj misli, dok je drugi kandidat ispunio uslove zato što je tri dana pre konkursa objavio rad u tom časopisu.

„Mi smatramo da je ovim izazvana korupcija prilikom zapošljavanja jer i dan danas, koliko je meni poznatu, ukoliko u međuvremenu nije objavljen neki drugi rad nekog kandidata, ali mislim da nije, da je doktor Dragoslav Ilić jedini kandidat u Srbiji, Evropi, na kugli zemaljskoj koji može da se javi na naš konkurs u Kosovskoj Mitrovici. Znači možete imati nobelovca, on neće biti primljen“, kaže profesorka Petković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare