Profesorke iz Ćuprije:Vraćamo se na posao, borba tek počinje

Društvo 06. avg. 202023:04
Podeli:
Suncica Ivanovic i Suzana Milutinovic
Sunčica Ivanović i Suzana Milutinović Foto:N1

Tri godine posle gubitka posla, kada su na njihova radna mesta primljeni funkcioneri i poslanici Srpske napredne stranke, grupa profesorki vratila se na svoja radna mesta u Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija u Ćupriji. "Ćutanje nije rešenje", savetuju Suzana Milutinović i Sunčica Ivanović, koje su se suočili sa, kako kažu, nepravdom, pritiscima i gubitkom posla bez sopstvene krivice.

„Srećna sam što smo ovo izgurali do kraja“, prvo je što nam je rekla Suzana Milutinović, koja je posle tri decenije rada u Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija bila primorana da se tri godine bori za povratak na posao za koji se školovala i usavršavala.

Suzana Milutinovic
Suzana Milutinović Foto:N1

Naša sagovornica jedna je od devet profesorki koje su ostale bez angažmana u Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija u Ćupriji 2018. godine, da bi na njihova radna mesta, između ostalih, bili primljeni Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe SNS u prethodnom sazivu Skupštine Srbije, Vladimir Orlić, zamenik šefa poslaničke grupe SNS i visoki funkcioner SNS Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave.

Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na primeru Orlića može se videti koliko je poštovana procedura pri njihovom zapošljavanju: pošto je njegov prethodni angažman prosvetna inspekcija 2018. ocenila kao nezakonit, Orlić je ponovo angažovan od decembra 2019, objavio je BIRN, koji je usput otkrio i da te prihode nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije što je po zakonu u obavezi da učini.

U međuvremenu, Suzana Milutinović, master organizacije zdravstvene nege, za Nova.rs priča kako se snalazila bez posla kome je posvetila život.

„Konkurisala sam na više od 200 mesta, a pozvana sam samo na dva razgovora sa potencijalnim poslodavcima, da bi se na kraju i to izjalovilo. Došlo je do toga da sam upisala kurs nemačkog jezika da bi mogla da tražim posao van Srbije. Na kraju sam našla posao na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, ali za posao gde je potrebna srednja stručna sprema“, kaže Milutinović za Nova.rs.

Foto:N1

Od 2018. do danas trajala je i pravna borba, njena i njenih koleginica, kako bi se vratile na svoja radna mesta i, što ona ističe kao daleko važnije, da bi se vratio obrazovan i kvalitetan kadar u Visoku medicinsku školu strukovnih studija.

Pročitajte još:

„Bivši direktor škole Hristos Aleksopulos je primio SNS – ovce da bi sebe zaštitio, a nama slao poruku ‘ne možete mi ništa’. Naša borba se ne završava povratkom na posao. Mi tek počinjemo da ratujemo, jer u školi još ima nekompetentnog kadra, koji potkopava naš trud. Oni nas u toj školi ne žele – ali mi nećemo stati dok Hristosa Aleksopulosa ne kazne za sve što je uradio“, kaže profesorka Milutinović.

Ivanović: Sigurno ćemo naići na otpor

Uzbunjivačica i koleginica profesorki iz Ćuprije Sunčica Ivanović je još 13. februara prošle godine Višem javnom tužilaštvu u Nišu podnela prijavu protiv Više medicinske škole i njenog tadašnjeg direktora Hristosa Aleksopulosa. Ona je 2018. godine, kada je devet profesorki izgubilo posao, trebalo da bude izabrana u zvanje višeg predavača, što se nije desilo iako je, kako tvrdi, bila najbolji kandidat i bila je spremna da to dokaže pred sudom.

Ona se takođe raduje što se u školu vraća kompetentan kadar – ali objašnjava da su se u toj instituciji nagomilali problemi.

„Prvi put posle 20 godina nismo u junu mesecu upisali medicinske sestre! Zamislite, danas kada je pandemija u toku, mi ne upisujemo medicinske sestre koje su neophodne našem zdravstvu – i to zato što je neko bio neodgovoran i nije uradio akreditaciju za taj obrazovni profil.

Sunčica Ivanović Foto:Medija centar Beograd

Eto to nas čeka u školi. Neće oni biti oduševljeni što smo se mi vratile, ali krenule smo na taj put, i obećali smo svima da će se stvari rešiti na jedan akademski način, i zato ne možemo i nećemo da stanemo.

Sigurno je da ćemo naići na otpor i žao mi je što smo sve ovo morali da iznesemo u javnost, ali ne možete da prećutite da veterinar nije kompetentan za obrazovanje medicinskih sestara“, kaže Ivanović.

Podsetimo da je danas ugovor o radu potpisalo pet nastavnica koje će raditi kao viši predavači i nastavnici veština u ćuprijskoj školi. One su konkurisale, dobile zeleno svetlo Komisije za izbor kandidata i od danas počinju sa radom, a preostale četiri profesorke čekaju da na konkursu prođe žalbeni rok od sedam dana, ali se očekuje da će biti reizabrane.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar