Igor Jurić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Salvu negativnih komentara i kritika izazvala je izjava bivšeg šefa odseka za krvne delikte Žarka Popovića, koji je na televiziji Pink komentarisao slučaj ubistva devojčice Tijane Jurić i na račun njenog oca - Igora Jurića izneo uvrede.

Igor Jurić je na svom Tviter nalogu objavio deo gostovanja Popovića na Pinku i naveo da se radi o čoveku koji je vodio računa o bezbednosti građana.

„Čovek koji na ovaj način govori o jednom mrtvom detetu. Pitamo se zašto #nijeprijavila? Ne pitajte više nikad. Ovo je odgovor. I džabe šaljete svoje pse na mene“, napisao je Jurić na Tviteru.

„On je čovek kome je ćerka ubijena. A nije sebe nekada upitao zašto dete od 15 godina u 11 sati u šorciću izlazi na ulicu i ide negde bez njegove kontrole“, izjavio je Popović u emisiji.

Poverenica: Poražavajuće da takve izjave dolaze od onih koji su bili zaduženi za bezbednost građana

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je izjavu bivšeg policijskog funkcionera Žarka Popovića u vezi odgovornosti za ubistvo devojčice Tijane Jurić 2014. godine.

Poverenica je u pisanoj izjavi ocenila da je „nedopustivo i apsolutno neprihvatljivo svako istupanje koje odgovornost za nasilje, a posebno teška krivična dela prebacuje na žrtvu“.

„Poražavajuće je da takve izjave dolaze od onih koji su nekada bili u sistemu zaduženom za bezbednost i zaštitu svih građana. Iznošenjem ovakvog stava još jednom je potvrđeno da je u našem društvu i dalje čvrsto ukorenjen patrijarhalni obrazac, kojim se zločinac pravda odgovornošću žrtve“, navela je poverenica, a preneo njen kabinet.

Popovićevu izjavu osudili su i Mreža organizacija za decu Srbije i Prijatelji dece Srbije, koji su zatražili da se utvrdi odgovornost bivšeg šefa Odseka za krvne delikte MUP Srbije.

Te nevladine organizacije su ocenile da je Popović spornom izjavom prekršio osnovna prava deteta „na mnogo načina“ jer je kako se navodi, „implicirao krivicu žrtve, u ovom slučaju deteta, insinuirajući na način oblačenja žrtve kao faktor da se zločin desi, ali i krivicu roditelja da nije uradio dovoljno da dete zaštiti“.

„Smatramo da su ovakvi javni istupi izuzetno štetni za celokupno društvo, jer podržavaju narativ u kome je počinilac zločina ‘izazvan’ određenim karakteristikama žrtve i okolnostima, čime se odgovornost počinioca smanjuje i ostavlja u drugom planu“, naveli su iz Mreže organizacija za decu Srbije i Prijatelja deca Srbije.

BONUS VIDEO: Godinu dana od smrti dečaka Despota: Vozač na sudu rekao – pa dobro, desilo se

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare