Foto: NOVA S

Bivši predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković govorio je u emisiji "Među nama" o vladavini prava i lex specialisu za izbore, kao i neophodnosti "resetovanja institucija".

Na pitanje kako komentariše stav Evrope o bojkotu izbora, Janković je rekao da pretpostavlja da nije lako Evropi kada gleda da „posle nekih 20 godina procesa pridruživanja, grljenja i tapšanja po ramenu i proglašavanja Srbije za najboljeg primera pridruživanja“, dolazimo u situaciju da nije moguće objektivno organizovari slobodne izbore i to nije baš prijatna situacija.

„Građanima Srbije i Srbiji  treba prava suštinska demokratija, a ne fasadna demokratija i bez obzira na to šta drugi misle ipak treba da uradimo ono što mi osećamo  da je ispravno, a Evropa zna šta je bojkot i kako se bojkotuje kada to hoće“, rekao je on.

Na pitanje kako vidi ignorisanje štrajka glađu dvojice narodnih poslanika Dveri ispred Skupštine Srbije od strane televizija sa nacionalnom frekfencijom, kao i njihovih zahteva od strane predsednika Aleksandra Vučića, Janković je rekao da tu vidi mnogo ozbiljniji problem.

„Ova zemlja ima Ustavni sud ali ga suštinski nema. Mi imamo 15 sudija Ustavnog suda koji se ni u jednoj bitnijoj državnoj situaciji nisu oglasili po pitanju kršenja zakonitosti i ustavnosti i čemu onda služi taj sud, zašto postoji i zašto mora štrajkom glađu da se argumentuje svoje mišljenje da je Ustav prekršen“, naglasio je Janković koji je dugi niz godina bio Zaštitnik građana.

Tu dolazimo do problema zbog koga je sve pod znakom pitanja u Srbiji pa i izbori, rekao je on, dodajući da je Ustavni sud ovde morao da reaguje.

„Svaki sudija Ustavnog suda ima pravo da pokrene postupak ocene ustavnosti  kada  se pojavi neko jako ozbiljno pitanje u javnosti, a postavili su ga i drugi relevatni društveni akteri, ne samo Boško Obradović. U ovakvoj sutuaciji kada se lome koplja oko temeljnih pitanja kao što je da li je vlada prekršila Ustav, Ustavni sud služi tome da takve dileme meritorno razreši“, istakao je Janković.

Govoreći o lex specialisu za izbore, Janković smatra da bi on trebalo da kaže odložićemo izbore ali dok ga odlažemo uradićeno nekoliko pripremnih radnji da ti izbori imaju nekog smisla.

U protivnom možete dovesti nekoliko dobrih pravnika koji će napraviti pravnu formu kako to treba da izgleda, ali mislim da su nama protrebni novi zakoni i novi Ustav.

„Moramo resetovati naše institucije i krenuti drugim putem“, naglasio je Janković.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare