Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Izvestioci za Srbiju Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope (PACE) zahtevaju od nadležnih organa da hitno uklone mural pravosnažno osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u centru Beograda.

U saopštenju koje su danas objavili, Ijan Lidel-Grejnžer (V. Britanija EC/DA) i Pjero Fasino (Italija, SOC) zahtevaju od nadležnih organa i sprskih vlasti da hitno uklone sporan mural Ratku Mladiću i da preduzmu snažne korake u borbi protiv slavljena ratnih zločinaca u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ

„Užasnuti smo neuspehom vlasti da uklone ovaj nelegalno postavljen mural, ali i činjenicom da je Inicijativi mladih za ljudska prava (YIHR), zabranjeno održavanje demonstracija protiv ovog murala 9. novembra 2021. godine, pri čemu je Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo „bezbednosne razloge“ kao razlog zabrane okupljanja. Tada smo obavešteni da je policija poslata da zaštiti mural i spreči pristup mogućim demonstrantima sa obe strane. Uhapšene su dve aktivistkinje, napadnute su kancelarije udruženja, spaljen je transparent mirnih demonstranata koji pozivaju na pamćenje genocida u Srebrenici, a nacionalistički ekstremisti su organizovali kontrademonstracije“, navode izvestioci.

„Ovi događaji nas podsećaju na potrebu da se nedvosmisleno borimo protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca. Ovakvi akti podrivaju regionalnu saradnju i ometaju proces evropskih integracija kome Srbija teži: demokratsko društvo ne može da živi u negiranju ratnih zločina i u kulturi mržnje i nekažnjivosti. Stoga pozivamo srpske vlasti da snažnom akcijom pokažu svoju spremnost da se čvrsto bore protiv veličanja ratnih zločinaca i da bez daljeg odlaganja izbrišu freske koje veličaju ratne zločince“, rekli su izvestioci.

Parlamentarna skupština osnovana je radi promocije demokratskih vrednosti i zaštite ljudskih prava.Okuplja parlamentarce iz 47 država članica i 5 država koje imaju status posmatrača.Svaka država, shodno svojoj veličini, ima od 2 do 18 predstavnika u Parlamentarnoj skupštini. Parlamentarna skupština zaseda četiri puta godišnje, dok se između zasedanja održavaju sastanci radnih tela.

BONUS VIDEO: Privođenje Aide Ćorović zbog „skrnavljenja“ murala Ratka Mladića

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar