Aleksandar Vučić, Ratko Mladić, mural Ilustracija: Miroslav Vujović
Ilustracija: Miroslav Vujović

Nakon najave Inicijative mladih za ljudska prava da će prekrečiti mural pravosnažno osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, a zbog koje je usledila zabrana okupljanja od strane policije, te opšti haos u društvu koji je proizveo i hapšenje dve aktivistkinje i antifašistkinje koje su mural gađale jajima, Miroslav Vujović, dizajner i scenarista, inače saradnik Zorana Kesića na emisiji "24 minuta", deo ekipe "Njuzneta" i takozvani "Suflermen" koji je tokom 2020. godine uveseljavao građane Srbije svojim simpatičnim i komičnim video snimcima, objavio je fotomontažu poljupca Ratka Mladića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

PROČITAJTE JOŠ

U razgovoru za Nova.rs, Vujović objašnjava razloge zašto.

„Inspiraciju za fotomontažu „Poljubac“ dobio sam u čuvenom berlinskom muralu sa „East Side Gallery“ na kojem je ruski umetnik praktično samo ilustrovao postojeću fotografiju na kojoj su prikazani lider Istočne Nemačke Honeker i predsednik SSSR-a Brežnjev koji je bio poznat po svom trećem „fatalnom“ poljupcu u usta“, započep je Vujović za Nova.rs.

„Poznato je da je sadašnji predsednik Srbije strastveno branio lik i delo osuđenog generala, dok danas, zbog nevoljnog prihvatanja evropskih principa, to ne može da radi javno već samo u sebi. Na drugoj fotomontaži, osuđeni general salutira predsedniku, što simbolizuje veliki uticaj koji dotični i dan danas ima na gajenje desničarske klime u društvu, na čemu mu penzionisani general zahvaljuje“, dodao je on.

Aleksandar Vučić, Ratko Mladić, mural Ilustracija: Miroslav Vujović
Ilustracija: Miroslav Vujović

Kaže da ga najviše rastužuje činjenica da mnogo mladih ljudi danas formira desničarske stavove na osnovu dezinformacija.

„Cela ova ujdurma oko murala deluje mi prilično mučno, a najviše od svega rastužuje me činjenica da mnogo mladih ljudi, koji se nisu ni rodili za vreme rata u Jugoslaviji, danas svoje desničarske stavove formira na osnovu dezinformacija i vaskrsle propagande koju je trebalo sahraniti na kraju devedesetih. Umesto da prihvate presudu koja krivicu za strašan zločin prebacuje na jednog čoveka i njegove saradnike, oni pošto-poto žele da ga aboliraju, čime indirektno krivicu prebacuju na ceo jedan narod. Ne razumem zašto mrze Srbiju. Za razliku od njih, ja sam patriota, volim ovu zemlju jer se celog života borim protiv onih koji je unazađuju i iz dna duše preziru – desničare, korumiprane političare, kriminalce, mafijaše, mufljuze i prevarante“, rekao je Vujović za Nova.rs.

Miroslav Vujović Suflermen Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
Miroslav Vujović Suflermen Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

BONUS VIDEO: Privođenje Aide Ćorović zbog „skrnavljenja“ murala Ratka Mladića

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.