Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nekoliko dana nakon što je studentima - a ima ih više hiljada - navrat-nanos naloženo da odu iz Studentskog grada zbog opasnosti od zaraze i da, pri tom, ponesu samo najnužnije, stanari Studentskog grada su juče dobili novo uputstvo: da se vrate i pokupe sve svoje stvari - sve to dok javni prevoz ne radi i traje policijski čas od 5 uveče do 5 ujutro.

Stefan Petrović je apsolvent Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Do 16. marta je živeo u Studenskom gradu u Beogradu, kada je zbog simptoma koji su možda ukazivali na koronavirus (suv kašalj, temperatura iznad 38,5, bolovi u grudima) primljen na Infektivnu kliniku u Beogradu. Dva dana kasnije je otpušten, ali u Studentski grad više nije mogao da se vrati.

U međuvremenu je Studentski centar 16. marta obavestio studente da do 17. marta moraju da se isele iz Studentskog grada zbog opasnosti od zaraze koronavirusom.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Pre iseljenja niko nije testirao studente, što znači da je velika verovatnoća da su oni preneli virus po čitavoj Srbiji, tako da je upitno kako se to radilo o zaštiti zdravlja“, kaže za Nova.rs Stefan Petrović.

S obzirom da je dva dana ležao na Infektivnoj, a test je pokazao da je negativan na koronavirus, pokušao je da se vrati u Studentski grad, međutim, bez uspeha.

„Otpušten sam 18. marta oko 15h, otišao sam pravo u dom, ali mi nisu dali da tamo budem. Pošto je tada policijski čas važio od 20h, zvao sam policiju da pitam gde ću kad počne policijski čas, rekli su mi – ne znamo“, kaže on.

A onda, 24. marta, iz Studentskog centra stiže novo obaveštenje – studenti treba da se vrate u Studentski grad, i da do 26. marta u 14h pokupe sve svoje stvari.

Studenti idu kući / Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako kaže Stefan Petrović, skoro da niko nije poneo sve stvari u prethodnoj selidbi, jer je rečeno da se nosi samo najnužnije.

Izlišno je govoriti koliko je bezbedno da nekoliko hiljada studenata u dva dana prođe kroz zatvorene prostorije.

Ne manji problem predstavlja i transport – gradski i međugradski prevoz je obustavljen, a policijski čas je sa 20h spušten na 17h. Postavlja se pitanje – kako će studenti doći do Studentskog grada i kako će preneti stvari, naravno, za slučaj da su uspeli da obezbede smeštaj.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Stefan Petrović kaže da on nije mogao da se vrati u rodni grad, jer mu je majka hronični bolesnik, a da bi on, iako je testiran negativno na koronavirus, trebalo u samoizolaciju jer je dva dana nakon što mu je uzet uzorak za testiranje proveo na Infektivnoj klinici u Beogradu, gde je bilo i zaraženih koronavirusom.

„Rekli su ako neko izuzetno ne može da uzme stvari, tetkice će spakovati i staviti u magacin, što je apsurdno, jer nema tog magacina tamo koji može da primi stvari nekoliko hiljada ljudi. Reč je o par ekselans neodgovornosti“, zaključuje Petrović.