Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP/bs

Dugogodišnji sastavljač saopštenja, šef Informativne službe Srpske pravoslavne crkve i episkop bački, Irinej Bulović, odlučio je da otvoreno i po ko zna koji put uđe u sukob sa onima koji misle drugačije od njega. Da potreba za neprijateljem predstavlja "pogonsko gorivo" vladike Irineja, mogli smo da vidimo i prethodne večeri nakon objavljivanja saopštenja na sajtu SPC, iza kojeg je najpre stajala Informativna služba SPC da bi sutradan kao autor bio naveden Sveti arhijerejski sabor. 

Dugogdišnji sastavljač saopštenja, šef Informativne službe Srpske pravoslavne crkve i episkop bački, Irinej Bulović, odlučio je da otvoreno i po ko zna koji put uđe u sukob sa onima koji misle drugačije od njega. Da potreba za neprijateljem predstavlja „pogonsko gorivo“ vladike Irineja, mogli smo da vidimo i prethodne večeri nakon objavljivanja saopštenja na sajtu SPC, iza kojeg je najpre stajala Informativna služba SPC da bi sutradan kao autor bio naveden Sveti arhijerejski sabor.

Jedna od stvari po kojima će svakako ostati upamćen episkop bački, pored neutažive ambicije da sve i svakoga u svom okruženju drži pod strogom kontrolom, jeste i konstantna potreba za neprijateljem. Bilo da su to mediji, političari, predstavnici drugih država ili čak episkopi, mantra je uvek ista: Neprijatelju se pripisuje anticrkveno, odnosno antisrpsko delovanje i prišivaju izdajnički epiteti, dok se episkop bački prebacuje u ulogu žrtve i branioca interesa Crkve.

U tu svrhu već godinama je vladiki Irineju dat na raspolaganje zvanični sajt SPC, koji mu služi kao glasilo i odakle upućuje otrovne strelice prema svojim protivnicima.

Ovoga puta, episkop Bulović ne samo da je u svoje i ime Informativne službe SPC krenuo u napad na „one koji Crkvi ne žele dobro“, već je to učinio i u ime kompletnog Svetog arhijerejskog sabora i episkopa koji čine ovo najvažnije crkveno telo.

Saopštenje SPC
Saopštenje SPC

„U javnosti je, kao posledica medijske kampanje instruirane poslednjih nedelja od strane političkih krugova sa područja koje je šire od onog koje nazivamo srpskim zemljama, tendenciozno kreirana nedoumica ko uopšte zastupa verni narod u najvažnijim crkvenim pitanjima i ko utiče na donošenje odluka u najvažnijim crkvenim telima i organima“, poručuje, između ostalog, autor saopštenja, najpre iz Informativne službe SPC, a zatim iz Svetog arhijerejskog sabora.

Svakome ko je prethodnih dana pratio šta se dešava u Crkvi je jasno da episkop bački aludira na nedavnu izjavu premijera Crne Gore, Zdravka Krivokapića u kojoj je istakao da je želja vernog naroda te zemlje da novi mitropolit bude Joanikije.

Dakle, ovog puta su neprijatelji Krivokapić i Joanikije. Prvi zato što predlaže Joanikija za mitropolita, drugi zato što ne spada u red njegovih favorita za to mesto.

Foto:printscreen/SPC

Međutim, nije u potpunosti jasno da li stav vladike Irineja dele i drugi članovi Sabora i da li istima jednako smeta ideja da Joanikije postane naslednik Amfilohija? Ili je ipak po sredi još jedna zloulotreba verske institucije i njenih predstavnika u borbi episkopa Irineja sa imaginarnim protivnicima.

Stav da je na episkopima da donesu odluku ko će postati patrijarh, a ko mitropolit, odnosno da političarima nije mesto među kadrovicima Srpske pravoslavne crkve je apsolutno ispravan i svako će se saglasiti sa njim. Ipak, kao neko ko ume veoma dobro da razlikuje želju od delanja, episkop bački sigurno zna da postoji značajna razlika između izjave Krivokapića i delanja Vučića uoči izbora patrijarha s početka ove godine. Međutim, tada nije nije izašao sa saopštenjem i objasnio da odluku donose samo i isključivo episkopi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare