Vladika Irinej Bulović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Episkop bački Irinej zahtevao je juče od patrijarha srpskog Porfirija da Sveti arhijerejski sabor odloži izbor mitropolita crnogorsko-primorskog do daljeg, saznaje Nova.rs.

Kako saznajemo, Irinej Bulović kao svoje kandidate na tron Svetog Petra Cetinjskog forsira episkopa kruševačkog Davida, a ukoliko u tom naumu ne uspe, alternativno rešenje mu je episkop buenosajreski i južnocentralnoamerički, Kirilo.

„Čudno je da Crkvu može da poremeti pri izboru najnzačajnijeg Mitropolita reči jednog premijera, koji je samo preneo volju naroda“, ističe naš sagovornik iz vrha SPC, napominjući da nikome nije jasna navodna izjava vladike Joanikija, niti kako je i kad do nje došlo.

”Očigledno je posredi neka veća igra u koju su pokušani da budu uvučeni premijer Krivokapić i vladika Joanikije“, ističe naš izvor iz Patrijaršije srpske i naglašava da će se nakon današnjeg zasedanja znati ko upravlja SPC.

„U zvisnosti od današnje odluke Svetog arhijerejskog sabora sve ćemo znati. Ukoliko se izbor vladike Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog ipak nađe na dnevnom redu, biće to jasan signal da je patrijarh srpski Porfirije odoleo pritiscima i ucenama svog duhovnog oca episkopa bačkog Irineja Bulovića. Ukoliko se izbor mitropolita crnogorsko-primorskog odloži, biće potpuno jasno da je episkop bački zapravo patrijarh iz senke“, zaključuje on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare