Foto:Vesna Lalić

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" izašao je iz kovid sistema, i u ponedeljak, 18. januara, redovno uzima svoju prvu hitnu službu, navodi direktor Instituta "Banjica" prof. dr Zoran Baščarević.

Zoran Baščarević navodi za RTS da se nastavlja lečenje onih čije je lečenje prekinuto, a pre svega to su pacijenti sa malignitetom, sa infekcijama i sa svežim traumama.

„Nastavljamo sa radom, lečićemo i operisaćemo traumatizovane pacijente pre svega jer je to u ovom trenutku najpotrebnije u našem sistemu. Već smo prošle nedelje uspostavili kontakt sa našim onkološkim pacijentima, zakazali njihove operacije, razdelili u sledećoj nedelji po operacionim salama i to je ono što ćemo raditi kao i prethodni put u narednih dve, a možda i tri nedelje“, navodi Baščarević.

Govoreći o pacijentima koji su na listama čekanja navodi da su oni i dalje na njima i da njihova priprema za operaciju nije ni brza ni laka.

„Njih ćemo naravno početi da pozivamo tačno tamo gde smo stali. Kako ih budemo pripremali i kako budemo vraćali broj operacionih sala koje imamo u funkciju, a to pre svega zavisi koliko kadra – anesteziologa, lekara, sestara, instrumentarki imamo na raspolaganju. Mi ne možemo u ponedeljak da radimo istom onom silom i isto onoliko koliko smo radili poslednjeg dana kada smo iz ne kovid prešli u kovid sistem“, objašnjava direktor Instituta „Banjica“.

Ističe da je ovaj talas bio najteži sa najtežim pacijentima i da su jedinicu intezivnog lečenja napunili za šest sati.

Dodaje da su se tokom ovog talasa susreli i sa problemom nedostatka osoblja jer im se značajan broj radnika razboleo.

„Mi smo se ovog puta mnogo više razboljevali nego prethodnog puta. U oba prethodna talasa razbolelo se nas svega 30, a sada 150. Sa 16 anesteziologa koliko imamo, mi smo trenutno spali na šest, a i oni su umorni od neprekidnog rada u jedinici intezivnog lečenja. Fale nam sestre, fale nam šok sestre, imamo samo četiri na raspolaganju od 30 koliko imamo“, ističe Baščarević.

Dodaje da uprkos tome nastavljaju sa radom.

„Međutim, možemo m i da radimo, navikli smo da radimo na taj način i vratićemo se u pun pogon, posebno za traumu i za onkologiju. To ćemo sigurno raditi, a za sve ostalo onako kako se budemo vraćali na posao“, poručio je direktor Instituta „Banjica“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar