Iz kovid sistema izlaze banjska lečilišta, Institut za reumatologiju i Institut za ortopediju "Banjica", najavio je danas dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike i član Kriznog štaba, posle sastanka ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica.

„Situacija je konačno stabilizovana. Broj obolelih od kovida 19 koji zahtevaju bolničko lečenje u ravnoteži je sa brojem onih koji se uspešno oporavljaju i otpuštaju sa bolničkog lečenja.To je omogućilo da se kapaciteti zdravstvenih ustanova u banjiskim lečilištima, koji su bili značajan oslonac u kovid sistemu, vrate u svoju redovnu funkciju“, rekao Stevanović.

On je istakao da se od beogradskih bolnica iz kovid sistema u svoju redovnu funkciju vraćaju Institut za reumatologiju, kao i Institut za ortopediju “Banjica”, koji je posebno značajan s obzirom na vremenske uslove, kada se očekuje veći broj traumatizama.

„Prvi prioritet je bio obezbediti pražnjene Banjice i najverovatnije će se tokom vikenda završiti i postupak premeštaja pacijenata koji su još tamo, potpuna dezinfekcija i priprema Instituta da se vrati svojim redovnim aktivnostima“, rekao je Stevanović.

Ostale kovid bolnice nastavljaju da rade u aktuelnom obimu, a dalje odluke, o smanjenju ili povećanju kapaciteti, biće donošene u skladu sa razvojem situacije.

„Odluke ćemo donositi prema potrebama za bolničkim posteljama u narednom periodu. Od toga će zavisiti da li će se smanjivati ili povećavati kapaciteti kovid sistema“, istakao je Stevanović.

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare