Vojislav Milovančević novinar Nova.rs sa povredama glave tokom mirnih građanskih protesta
Vojislav Milovančević Foto:Nova.rs

"Iskreno sam razočaran saznanjem da je osoba koja se sumnjiči za napad na mene puštena da se brani sa slobode. To još jednom potvrđuje da za huligane ne važe ista pravila kao za obične građane", kaže Vojislav Milovančević, novinar našeg portala koji je pretučen na protestima ispred Narodne skupštine 9. jula, komentarišući informaciju da je osumnjičeni za napad, nakon što je jutros uhapšen, pušten da se brani sa slobode.

Milovančević dodaje da bi voleo da zna „na osnovu čega se ljudi koji su navodno vređali policajce ekspresno osuđuju na 30 dana zatvora, iako ne postoji potvrda da su zaista to učinili, dok se, s druge strane, osobe, za koje postoje materijalni dokazi da su naneli povrede novinarima, puštaju da se brane sa slobode“.

PROČITAJTE JOŠ...

„Plašim se da je reč o dvostrukim aršinima. Svakako, ja od ovog slučaja ne odustajem i neću se smiriti dok onaj koji me je udario u glavu, rizikujući da mi nanese povrede sa trajnim posledicama, ne dobije odgovarajuću kaznu“, kaže Milovančević i dodaje da ga niko iz policije i tužilaštva do danas nije pozvao kako bi ga informisao o slučaju. Ni danas ga, kaže, niko nije obavestio o hapšenju osumnjičenog.

Milovančević je, prethodno, izrazio iznenađenje što je uhapšen muškarac star 41 godinu, iako je on isticao da je u pitanju mlađa osoba.

Vojislav Milovančević
Vojislav Milovančević, novinar Nova.rs Foto: Jovana Šesterikov

„Svakako, planiram da, u konsultaciji sa advokatom, podnesem i privatnu tužbu protiv G.B“, kaže novinar. On očekuje da napadač dobije najstrožu kaznu, s obzirom na to da je udaren u glavu, odnosno potiljak, što je, kako kaže, „moglo da ostavi ozbiljne posledice na njegovo zdravlje“.

„Ali, ne samo zbog toga. Smatram da je ovo prilika da institucije u Srbiji pokažu da se napad na novinare ne prašta i strogo sankcioniše“, zaključuje Milovančević.

Podsećamo, Vojislav Milovančević je napadnut trećeg dana protesta, 9. jula, kada je u blizini Skupštine, tačnije u parku kod Vlajkovićeve ulice, fotografisao grupu sumnjivih muškaraca. Iako je tog dana protest protekao mirno pod parolom “Sedi, ne nasedaj”, sa idejom da se demonstranti distanciraju od huliganskih grupa koje su prethodna dva dana izazivale nerede, grupa koja je napala Milovančevića pokušavala je da isprvocira građane da ustanu i napadnu policiju.

Kada su videli da su snimljeni, napali su našeg novinara, a jedan od njih ga je udario i posekao po glavi, najverovatnije “bokserom”. Milovančević je završio u Urgentnom centru zajedno sa jednim fotoreporterom kom su u odvojenom incidnetu huligani slomili nos.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su G. B. (1979) iz Pančeva, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko ponašanje. Po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, protiv osumnjičenog će biti podneta krivična prijava.

Komentari

Svi komentari (1)