Foto: Aleksandra Petrović

Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijlna pitanja Srbije saopštilo je danas da je južnokorejska kompanija “YURA Corporation“ ispoštovala sve mere koje su u nadležnosti inspekcije rada.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je povodom prijava da se u kompaniji “YURA Corporation” doo ne poštuju pravila i mere u ingerenciji Inspekcije rada, a usled vanrednog stanja u zemlji, izazvanog virusom COVID-19, izvršena tri vanredna inspekcijska nadzora u proizvodnim pogonima u Nišu, Leskovcu i Rači.

Tokom nadzora nisu utvrđeni propusti u nadležnosti inspekcije rada, kaže se u saopštenju.

Saša Marković, predsednik sindikata ’’Nezavisnost’’ u fabrici „Jura“ u Rači rekao je za portal Nova.rs da je ta fabrika 21. aprila počela da radi punim kapacitetom i na taj način prekršila dogovor o minimumu procesa rada, koji je uveden prema preporuci epidemiološke službe i sanitarne inspekcije.

Marković je rekao da je poslodavac odluku o pokretanju proizvodnje doneo, kako navodi, zbog obaveza prema kupcima.

’’Mi smo od našeg menadžmenta obavešteni da radimo punim kapacitetom i da će proizvodnja biti organizovana i u trećoj smeni. U fabrici je od jutros oko 300 ljudi, a epidemiolog je dao procenu da po jednoj smeni ne može da radi više od 220 zaposlenih. To od jutros više ništa ne važi i evo, sad za jednim stolom radi više nas’’, objašnjava Marković i dodaje da su ljudi i dalje zabrinuti zbog opasnosti od širenja virusa.

Tokom pandemije koronavirusa, kompanija Jura je u svojim fabrikama privremeno obustavila rad u periodu od 26. marta do 6. aprila, a posle tog prekida je najavila proizvodnju u punom kapacitetu.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare