Foto: Nova.rs

U zaštićenoj zoni planine Avala kod Beograda, grade se nelegalni objekti - na to upozorava potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić. Kaže i da je zbog toga podnela krivičnu prijavu protiv NN lica. Iz gradske građevinske inspekcije su za N1 potvrdili da se objekat gradi bez dozvole.

Na beogradskoj Avali, koja je zaštićeno prirodno dobro, sneg ne manjka. Međutim, sneg je tek delimično pokrio ono što na planini niče.

„Jer se zida i gradi nelegalno, ne nelegalan način, bez ikakvih dozvola“, kaže meštanin Nenad Đorđević.

Da je u pitanju gradnja koja se sprovodi bez dozvole, tvrdi i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

„S toga smo mi pripremili i danas podnosimo krivičnu prijavu protiv NN lica za više parcela, ponavljam sa osnovanom sumnjom da se gradi u zabranjenoj zoni i sve je ovo bilo na tragu toga i u pokušaju da saznamo kome je pobogu dozvoljeno da usred Avale u zaštićenom području gradi ovakve objekte i da misli da mu ama baš niko ništa ne može“, rekla je Tepić.

Pojedini advokati koji su se bave slučajem, kažu da celu situaciju dodatno komplikuje to što se iz katastra ne može precizno utvrditi kome zemljište pripada.

„Za sada u katastru svojina je državno vlasništvo, upisana su četiri fizička lica, međutim postoje tri zahteva za promenu prava svojine“, ističe advokat Ana Gođevac.

Na nelegalnu gradnju, prethodnih meseci upozoravano je preko društvenh mreža. Iz Gradske građevinske inspekcije tvrde da su na teren izašli u septembru.

„Građevinska inspekcija Sekretarijata za inspekcijske poslove je izlaskom na teren utvrdila da se građevinski objekat gradi na katastarskoj parceli 2265/2 KO Beli potok, u području Avale, bez dozvole nadležnog organa. Uvidom u Službeni list grada Beograda od 24. decembra 2007. u delu Rešenje o stavljanju pod zaštitu prirodnog dobra Avala, nije obuhvaćena parcela na kojoj se izvode radovi. Postupak pred ovim organom je u toku“, saopštili su iz Sekretarijata za inspekcijske poslove.

Kako ceo slučaj ne bi bio zataškan, Marinika Tepić kaže da je 3. januara javno objavila da će se obratiti sudu. Nakon toga, u sedište stranke je, kako kaže, došao izvesni Branislav Mirković koji joj je potvrdio da nema dozvolu da gradi, ali da je, „kupoprodajnim ugovorima rešio vlasništvo nad zemljištem“. Tepić navodi i da je dobila saznanja da se radi o osobi koja je bliska vlasti, ali i da je poznata policiji.

„Za kojim je crnogorska policija 2011. godine raspisala poternicu zbog pokušaja ubistva, to je osoba koja je ušetala 5. januara u Stranku slobode i pravde, tražila da razgovara sa nama u pokušaju da nas ubedi da se više ne bavimo ovom temom, ovo lice se pozivalo na više fudbalera koji sa njim grade ove objekte, pominjao je i Gorana Vesića, tako da nema nikakve dileme da se o ovome sve zna, tamo gde se odluke donose, ali niko nište ne preduzima“, objašnjava Tepić.

Ekipa N1 pre nekoliko dana već je bila na Avali i razgovarala sa čovekom koji se predstavio kao zastupnik investitora. Nije hteo da kaže da li imaju građevinsku dozvolu, već je samo tvrdio da je o reč privatnom posedu na kojem se gradi osam objekata. Iako je rekao da mu sva pitanja prosledimo mejlom, na njih do sada nije odgovorio.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar