Foto: Nemanja Jovanović / Nova.rs

Osim što ruše predratne kuće da bi se na njihovom mestu sagradile staklene zgrade beogradski investitori su počeli i da dograđuju spratove na zgrade iz prošlog veka. Tako u Krunskoj 79, na zgradi iz 1920. godine investitor dozidava još dva sprata, na šta je reagovalo Društvo za ulepšavanje Vračara, čiji je predstavnik Aleksandar Arsenijević gostovao u jutarnjem programu televizije NovaS.

Arsenijević kaže za TV NovaS da je dozidavanje zgrade u Krunskoj primer gradnje koja se izvodi bez ikakvog papira.

“Ovo je primer bespravne i besramne gradnje. Sve je urađeno samo na osnovu dozvole za investiciono održavanje”, kaže Arsenijević i dodaje da je na vrhu ostavljena armatura, što zanči da je u planu dodatno nadograđivanje.

“Mi smo kao društvo uputili zahtev gradonačelniku da sruše nadograđeni deo i konačno počnu da koriste ovlašćenja koje imaju”, objašnjava on.

Sekretarijat za inspekcijske poslove je reagovao i zatvorio gradilište u februaru, ali uprkos tome izgradnja nastavljena.

“Sam investitor je uklonio trake i nastavio sa gradnjom. To se desilo u vreme vanrednog stanja, na šta smo mi reagovali. Ukazali smo na to da se koristi situacija sa koronom”, objašnjava Aleksandar.

Kako kaže, gradnja je za sada zaustavljena, ali očekujemo da Grad i dalje reaguje i sruši to što je nadograđeno.

Ovo nije usamljen slučaj pa je tako i Topolska 15 takođe na udaru investitora.

Aleksandar napominje da je u Beogradu, osim toga što gradski čelnici često ne reaguju na ilegalnu gradnju problem i to što određeni delovi grada nisu zaštićeni.

“Krunska jeste pod zaštitom, ali većina starih delova Beograda nije pod zaštitom, dok je recimo celo uže gradsko jezgro Novog Sada je pod zaštitom po pitanju spratnosti”, kaže Aleksandar.