Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sindikat lekara i farmaceuta podneo je Vladi Srbije inicijativu da se porodicama zdravstvenih radnika preminulih od posledica koronavirusa utvrdi pravo na nacionanu mesečnu naknadu, kao nagradu za zaslužne građane. Prema dosadašnjim podacima ovog sindikata, bitku sa koronom izgubilo je više oko 70 lekara.

„Kao što se u oblasti kulture i sporta priznanja u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja koja se u narodu najčešće nazivaju ‘nacionalnom penzijom’, dodeljuju istaknutim umetnicima odnosno sportistima, tako se ne smeju zaboraviti ni zdravstveni radnici koji su položili svoj život u borbi protiv COVID-19 virusa“, poručuju iz Sindikata lekara i farmaceuta.

Oni dodaju da, iako novčana primanja dodeljena umetnicima i sportistima imaju karakter primanja za života, ova druga bi imala karakter post mortem naknade – počasti preminulima, a pomoći njihovim porodicama u određenom vremenskom trajanju.

„Visinu, period i modus isplate, kao i druge elemente ove naknade smo voljni da predložimo i detaljno razradimo, te vam dostavimo odmah po usvajanju ove inicijative. Stava smo da je to dug i obaveza države prema porodicama preminulih i da bi na ovaj način odali počast žrtvama koje su podneli preminuli zdravstveni radnici za narod Srbije“, poručuju iz Sindikata lekara i farmaceuta.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare