Foto: Privatna arhiva

Udruženje Ujedinjeni protiv kovida pokreće inicijativu pred Lekarskom komorom Srbije da se formira solidarni fond za školovanje dece preminulih lekara od COVID-19 infekcije. Ovaj fond trebalo bi da nosi ime preminulog anesteziologa Nenada Maksimovića, koji je u 37. godini izgubio bitku sa koronom.

Prema dosadašnjim podacima Sindikata lekara i farmaceuta, borbu sa koronom izgubilo je 67 lekara, a ideja je da se pomogne mladim članovima njihovih porodica.

„To je ionako novac svih lekara. Upotrebimo ga konačno za nešto dobro. Ideja je da ta deca dobijaju mesečna primanja do kraja svog školovanja. To je najmanje što možemo da uradimo. Fond bi trebalo da nosi ime dr Nenad Maksimović. To će biti i njegov poklon toj deci, što obzirom i na njegovu životnu priču ima posebnu simboliku“, saopšteno je danas iz druženja Ujedinjeni protiv kovida, a u znak sećanja na mladog stručnjaka koji je odrastao bez roditeljske brige, a odgajila ga je baka.

Foto: Facebook/Nenad Maksimovic

„Odlaze kolege. Više od šezdeset lekara do sada. Mladi ljudi. Hrabri. Neki od najboljih među nama. Jedan od njih je i tridesetsedmogodišnji (37) anesteziolog dr Nenad Maksimović. Divan Čovek i vrstan anesteziolog. Sve vreme trajanja epidemije Kovid 19 je proveo po jedinicama inteznivne nege u Crvenim zonama Beograda. Pomažući i spašavajući živote ljudima. Ne pitajući kako i gde su se zarazili. Radeći najčasnije i najpoštenije svoj posao. Širio je optimizam i radost. Pokušavao je da dopre do ljudi, da im objasni da je važno da se čuvaju, da se pridržavaju mera, da se strpe, zbog njih samih, zbog drugih, zbog starijih, zbog već bolesnih, zbog njegovih kolega. Potpisnik je proglasa UPK, jedan je od tri hiljade. Govorio je o tome koliko nas je malo i koliko smo umorni. Pisao je o svojoj nadi da će svetlost na kraju ipak pobediti tamu. I borio se do poslednjeg dana kao lekar, časno. Bio je omiljen među kolegama i među pacijentima. Onda se u ovom „trećem“ talasu epidemije i „trećem“ talasu bezumlja i sam zarazio pomažući drugima, kao i najveći broj zdravstvenih radnika do sada. Borio se dugo, na kraju iz kreveta iz kojeg je mnoge sam podigao. I nažalost u trideset sedmoj godini preminuo“, navodi se u saopštenju UPK.

Lekari okupljeni u ovom udriuženju ukazuju da državne institucije i Lekarska komora preminule kolege tretira kao broj.

„Poneki spisak i poneka slika. Ređaju se nekrolozi po društvenim mrežama. Ređaju se reči zahvalnosti i pohvale na račun preminulih. Nazivaju se herojima. Ali porodice iza njih ostaju neutešne. Svi ti ljudi su ostavili nekoga iza sebe. I ordenje i jednokratna novčana pomoć brzo prođu. Ostaje dug… Ova zemlja, svi pacijenti i kolege, Ministarstvo zdravlja, Lekarska komora, sve institucije, svi mi – dužni smo preminulim kolegama. Prvo, dužni smo da nikada ne zaboravimo. A drugo, dužni smo da se nađemo porodicama tih ljudi“, napominju lekari.

Ujedinjeni protiv kovida traže od LKS da se probudi iz zimskog sna i uradi nešto za kolege.

„Priču o Nenadu treba da čuju svi i naročito da za nju znaju sve buduće generacije studenata Medicinskog fakulteta. Neka se nikada ne zaborave medicinski radnici preminuli u ovoj epidemiji. Nikada. Slava im“, zaključuje se u saopštenju UPK.

Nenad Maksimović danas je sahranjen na Topčiderskom groblju. Bio je jedan od lekara koji se za živote svojih pacijenata mesecima borio u crvenoj zoni KBC „Dr Dragiša Mišović“. Mnoge živote je spasao, ali je svoju bitku izgubio nakon mesec dana teške borbe sa koronom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare