Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski poručila je danas stanarima stanova u montažnim barakama koje su aprila prošle godine izgorele u ulici Aleksandra Medvedeva da ne mogu da računaju na pomoć grada u rešavanju stambenog pitanja.

Stanari devet stanova juče su postavili šator na zgarištu i apelovali da im se što pre pomogne u obezbeđivanju „krova nad glavom“, ali je Sotirovska istakla da su oni odbili ponuđenu pomoć i da „povratka nema“.

„Sve što je grad mogao, mi smo to vrlo brzo uraili posle tog požara. Porodicama smo najpre ponudili gradske stanove solidarnosti, ali su odbile tu našu pomoć. Onda smo mi otišli korak dalje i dali im po 250.000 dinara. Opštine su takođe dale određene svote novca, crkva takođe i tu smo za sada stavili tačku. Ne znam od koga porodice očekuju pomoć u rešavanju stambenog pitanja. Oni nisu pristali na zakup stanova solidarnosti po minimalnoj ceni, tako da ne znam šta bi mi mogli sada da uradimo da budu zadovoljni“, rekla je Sotirovski novinarima.

Ona je podsetila da porodice nisu živele u gradskim stanovima, već u stanovima čiji je vlasnik firma „Građevinar“.

„Ljudski je pomoći i mi smo to prošle godine želeli i pored toga što je bilo nesuglasica između njih samih. Sastajali smo se u Gradskoj kući i bilo je tu svađe među njima, u smislu ko koliko članova ima i koliki će stan da dobije od grada. Neki su se pokajali što su odbili stan, ali jednom kada se ponuda zvanično odbije, povratka na to nema“, istakla je Sotirovski.

Porodice koje su nakon požara ostale na ulici sa ogorčenjem su dočekale izjavu gradonačelnice Niša.

Vesna Stojanović, jedna od stanarki izgorelih stanova, kazala je da su stanari ogorčeni i besni, ali da nisu iznenađeni, s obzirom na dosadašnje postupanje Sotirovske i njenih saradnika.

PROČITAJTE JOŠ

„Nećemo odustati od pokušaja da se izborimo za „krov nad glavom“. Moramo da sakupimo šator i prekinemo protest koji smo juče započeli ispred izgorelih stanova, ali zato što je tokom noći dok smo boravili tamo pozlilo nekima od nas. Moja majka koja je teško bolesna žena, jedva je noć preživela, sve vreme se plašila novog požara.  Za neki dan, kada se ljudi malo oporave, razapećemo šator ispred Gradske kuće“, istakla je Stojanović.

Ona je ponovila da je rukovodstvo grada, nakon požara, ponudilo socijalni stan samo jednoj porodici i da je ta porodica odbila jer je stan bio neuslovan. Stojanović je naglasila da se devet porodica koje su ostale bez stanova u požaru, snalaze  “kako znaju i umeju“, plaćaju kirije za privatne stanove ili stanuju kod rođaka, a mnogi od njih su stari i bolesni.

“Mi ne biramo. Ovo zgarište može da se rasčisti i na njemu naprave montažne barake, a mogu da nam se daju i gradski socijalni stanovi, kao recimo meštanima Mramora, čije su kuće stradale od klizišta, jer i ovaj požar je bio elementarna nepogoda. Mi nismo živeli na „divlje“ u barakama. Pre skoro 45 godina smeštaj u baraci je dobila moja majka, koja je u “Građevinaru” radila 40 godina, a u njoj sa porodicom živim i ja, koja sam u toj firmi radila 25 godina. “Građevinar” nam je i renovirao te barake, a ulagali smo i mi, koliko god smo mogli. One su bile uslovne za stanovanje, bile su naši domovi. Sve vreme smo plaćali struju, vodu, porez. Kako smo mogli da plaćamo porez za nešto “divlje“, kazala je Stojanović.

Ostali stanari baraka u ulici Aleksandra Medvedeva, takođe su istakli da bi prihvatili bilo kakav smeštaj, samo da imaju svoj krov nad glavom. Oni su kazali da sa 250.000 dinara pomoći koju su dobili od grada, ne mogu da kupe ni „jedno parče zemlje“, a kamoli da počnu da grade kuće.

Stanari su najavili da će, ukoliko i „kampovanje“ ispred Gradske kuće ne urodi plodom, sakupiti šator i otići u Beograd do Vlade i predsednika Srbije.

BONUS VIDEO: Slobodanka Ćirić Izjava

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar