Foto:N1

Ekološkim katastrofama u Beogradu nema kraja. Stanovnici Krnjače od srede nemaju normalan život, jer im ispred zgrada plivaju fekalije. Kanalizacija koja se izlila preti da ugrozi stanove, a situaciju dodatno otežava nepodnošljiv smrad. Građani kažu da je u pitanju dugogodišnji problem, na koji nadležni, uprkos njihovim brojnim apelima, ćute

Dok se u svetu najavljuju leteći automobili, pojedini delovi Beograda – u 21. veku, muku muče sa kanalizacijom. Na samo nekoliko kilometara od centra grada, građani Krnjače se danima dave u smradu i fekalijama.

„Oseća se jak smrad, prizemlja se pune vodom, nivoi u WC šoljama su visoki, od srede se u drgom bloku niko nije kupao, niko nije oprao sudove, mašine se nisu puštale, sve šahte smo pootvarali, noćima smo dežurali“, priča jedan od stanovnika Krnjače.

„Zato što je stvarno dogorelo, znači nema dalje, stvarno je teško i strašno i sad smo morali da isključimo vodu i svim ostalim stanarima koji su na višim spratovima“, dodaje drugi.

Prema njihovim rečima, veliki strah postoji od izlivanja kanalizacije po svim stanovima.

Osim starijih, na mukama su i najmlađi. „Teško dišemo, već nas nervira baš, ne možemo da se igramo, ne znamo ni kako dišemo uopšte“, kaže jedan mališan.

N1: A zašto držiš ruku na nosu?

„Jer smrdi toliko da se uguši čovek“,  „Nervira nas ovo već danima i guši nas, čak se pod maskom oseti“.

Foto:N1

A pošto pomoć nadležnih nisu dobili, građani su bili prinuđeni da angažuju privatnu firmu o svom trošku. Međutim, to nije urodilo plodom, jer je reč o velikom kanalizacionom problemu.

„Svi stanovi su uknjiženi i samim tim mi bismo trebali da imamo neki sistem koji normalno funkcioniše i koji omogućava neki normalan život ovde, ovaj problem sada je ponovo eskalirao, ponovo smo se obraćali opštini i gradu, ali otrpilike niko ne čuje“, kaže Ljilja Bogdanović, stanovnica Krnjače.

I ne čuju ih godinama. Postrojenje za fekalne vode koje u Krnjači postoji praktično je neupotrebljivo. Firma koja ga je održavala otišla je pre pet godina u stečaj, pa je 2017. Goran Vesić, tada u ulozi gradskog menadžera, obećao da će svi problemi biti rešeni.

„I ta mreža će preći u nadležnost grada čime će se steći uslovi da mi sledeće godine potpuno normalno održavamo tu mrežu i da izdvojimo 50 miliona dinara za rekonstukciju crpne stanice koja ovde postoji i koja nije u dobrom stanju“, kazao je Vesić te 2017. godine.

„Nažalost, toliko godina je prošlo, preuzimanja nema, obećano je ulaganje od 50 miliona dinara u relativizaciju ovog sistema, nije uložen ni jedan dinar, umesto uloženog, mi imamo izlivanje fekalija“, kaže Ivan Kočiš, upravnik jedne od stambenih zgrada.

Pošto je od reči Gorana Vesića ostalo samo obećanje, dve godine kasnije, građane je obišao predsednik Aleksandar Vučić. Tada je i on obećao da će kanalizaciona mreža na levoj obali Dunava biti sanirana.

„Računajte da komletna projektna dokumentacija bude gotova do kraja januara, krajem februara, prvih dana marta krećemo u izgradnju kompletne kanalizacione mreže“, izjavio je Vučić.

„Mi smo poverovali da će to stvarno da se desi, krajnje je vreme da se obećanje pretoči u izvršenje, da se ovim građanima pokaže, pa odgovrna vlast valjda brine o ovim građanima, pogledajte ovu decu, da mi moramo da se borimo na ulici da ostarimo svoja prava, pa to nije primereno pravnoj državi“, izjavio je Ivan Kočiš.

Ne odgovaraju nadležni građanima, ali ni novinarima. Na pitanje kada će problem u Krnjači biti rešen i zbog čega nadležni danima ne izlaze na teren, zamenik gradonačelnika Goran Vesić za N1 nije odgovorio. Za to vreme građani najavljuju: ako gradska vlast nastavi da ćuti, u utorak blokiraju Zrenjaninski put.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar