Foto: Printscreen/Twitter/MiodragBebić/@miodrag_bebic

Iako je poznato da srpska prestonica nema sistem za prečišćavanje otpadnih voda, pa se sva kanalizacija direktno uliva u Savu i Dunav, nemoguće je navići se na prizor koji se u Beogradu zatiče svaki put kad vodotok reka spadne i kanalizacione cevi isplivaju na površinu. Tako nas i snimak na kom se vidi kako fekalna voda u Zemunu kulja u Dunav upozorava da bi na tom planu trebalo da se nešto što pre preduzme.

Na tviteru je objavljen video na kom se vidi kako se fekalna voda, u blizini Pupinovog mosta u Zemunu, u širokom mlazu izliva u Dunav.

Ovaj prizor se ređe sreće u toku proleća i leta kad se vodostaj Dunava podigne i zakloni kanalizacione cevi.

Međutim, kada nivo reka opadne, ne samo što problem posataje očigledam, već i neprijatan miris koji se širi Dunavom postaje nepodnošljiv.

Krajem jula su se tako mnogi građani žalili da se na Novom Beogradu i Zemunu oseća nesnosan miris koji „štipa oči“.

Povezane vesti:

Odgovorni analitičar laboratorije za kontrolu kvaliteta ambijentalnog vazduha Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda Andrej Šoštarić je tada za Nova.rs objasnio da je glavni uzrok neprijatnih mirisa kanalizacija.

„Celokupna fekalna kanalizacija odliva se u rečne tokove. Postoji problem i manjih vodotokova – Topčiderska reka, Mirijevski potok. Postoje i legalni i ilegalni tokovi. Kada malo padne vodostaj – cev koja ide na reku ostane na suvom. U vremenskim uslovima visokih tempertura ubrzava se raspad organske materije i dolazi do neprijatnih mirisa”, objasnio je tom prilikom Šoštarić.

Procenjuje se da godišnje u Savu i Dunav izlije 190 miliona kubika otpadnih voda, što se može uporediti sa 60.000 olimpijskih bazena ili 19 miliona cisterni.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, direktor predstavništva kompanije CMEC u Srbiji Li Sjuećeng i direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ Dragan Đorđević potpisali su u januaru sporazum o saradnji u vezi sa finansiranjem istražnih i projektantskih radova za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema Beograda.

Tom prilikom je najavljena izgradnja pet fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u Beogradu, koje bi trebalo da budu gotove u naredih pet godina.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar