Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/BalkansCat / Shutterstock/Google maps

Muk u Agenciji za sprečavanje korupcije i gotovo godinu dana nakon što je počeo postupak vanredne provere imovine doskorašnjeg gradonačelnika Beograda Aleksandara Šapića. Agencija još nije utvrdila da li je Šapić prijavio celokupnu imovinu, a nakon pisanja BIRN-a da poseduje vilu u Trstu koju nije prijavio i koju je platio 820.000 evra.

Portal BIRN i nedeljnik Vreme objavili su da je Šapić 2018. kupio vilu u Trstu vrednu 820.000 evra. Šapićevo vlasništvo nad tim objektom vidi se u u italijanskom katastru, ne i u registru srpske Agencije za sprečavanje korupcije, u kojem bi taksitivno trebalo da bude pobrojana njegova imovina.

Konfuziju je unelo i to što su u Agenciji prvo tvrdili da su Šapićevi izveštaji obrađeni i objavljeni na sajtu Agencije, da bi u saopštenju nakon objave teksta naveli da je Šapić prijavio predmetnu nepokretnost, ali da ti podaci nisu javno dostupni. Nije se poklopila ni površina navodno prijavljene vile bivšeg gradonačelnika i onog što stoji u dokumentaciji koju je objavio BIRN.

Nakon pritiska javnosti, Agencija saopštava da će pokrenuti postupak vanredne provere imovine. To se desilo krajem januara, a do danas nisu utvrdili da je li ovaj funkcioner SNS zaista prijavio vilu, celokupnu površinu ili samo deo. Da li je moguće da to nisu uspeli za skoro godinu dana?

Foto:TANJUG/ BEOINFO

„Izveštaji Aleksandara Šapića su u postupku vanredne provere tačnosti i potpunosti podataka iz izveštaja kao i blagovremenosti dostavljanja izveštaja“, navedeno je u odgovoru Agencije za Nova.rs.

Agencija za (ne)sprečavanje korupcije 

Novinar BIRN Aleksandar Đorđević koji je radio na priči o Šapićevoj vili, za Nova.rs kaže da mu se čini da Agencija za sprečavanje korupcije kupuje vreme ne dostavljajući odgovore o Šapićevoj imovini.

„Jako brzo i jednostavno mogu da utvrde činjenično stanje, pošto je Šapić već izašao sa tvrdnjom da im je svu dokumentaciju koju ima predao. Njima treba nekoliko dana da oni izađu sa tim saopštenjem i da kažu da li je Šapić lagao ili nije lagao“, rekao je Đorđević.

Aleksandar Šapić Foto:Beoinfo

Sagovornik Nova.rs još jednom podvlači da Agenciji sigurno ne treba godinu dana u ovom konkretnom slučaju.

„U nekom trenutku su se vadili na tu međunarodnu saradnju i da bi eventualno traženje dokumentacije iz Italije moglo da produži vreme njihove kontrole. Ono što kažu oni i Šapić se ni u kom slučaju ne podudara. Dakle, Šapić tvrdi da je sve što ima njima podneo i tvrdi da im je i taj kupoprodajni ugovor dostavio. Ako hoće da utvrde verodostojnost tog ugovora, mogu da pretpostavim da im treba vremena da od Italije, iz italijanskog katastra dobiju ugovor. Međutim, mnogo manje vremena im treba da kažu šta je to što im je Šapić popunio i napisao“, navodi Đorđević.

Dodaje da bi pre svega Agneciji za sprečavanje korupcije bilo u interesu da skine ljagu sa sebe.

Foto: Printscreen Nova/Video

„Oni ne rade to, zato što nisu tu da štite interese javnosti i da se bore protiv korupcije, već štite političke i partijske interese i sve rade u cilju toga“, zaključuje Đorđević.

Od januara do danas – ništa 

Inače, Šapić je prijavio vlasništvo nad dve nekretnine Agenciji za sprečavanje korupcije, ali površina ni jedne ne odgovara ne odgovara veličini Šapićeve vile u Trstu. 

PROČITAJTE JOŠ

On je Agenciji u poslednjem izveštaju iz jula prošle godine prijavio da poseduje dva stana – od 150 i 98 kvadrata, dok je vila u Opičini znatno veća – ima ukupnu površinu od skoro 400 kvadrata.

Druga nekretnina je garaža od 127 kvadrata, treća je pristupni put, a Šapić je i suvlasnik šume površine 6.200 kvadratnih metara, koja ima 30 vlasnika.

Foto: Nova.rs

„Ništa od ovoga što se vidi u italijanskom katastru nema u registru domaće Agencije za sprečavanje korupcije. U poslednjem izveštaju, koji je Šapić prosledio Agenciji 19. jula 2022. godine, piše da od nepokretnosti ima dva stana, ali nijedan od njih ne odgovara kvadraturi u Trstu“, pisalo je Vreme.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar