Foto: N1

Virusolog Ana Gligić kaže da je će društvo eliminisati trenutu pendemiju, ali da i tada ne treba isključivati pojavu novih slučajeva, zbog čega poručuje da i dalje moramo biti oprezni i izbegavati svakoga ko kašlje ili ima kijavicu.

Gligić, koja je svojevremeno učestvovala u borbi protiv epidemije velikuh boginja u Jugoslaviji, kaže da je ne iznenađuje što ima indicija da virus korona nije nastao prirodnim putem, ali dodaje da bez argumenata to ostaje samo slovo na papiru i prepucavanje između velikih sila.

Gligić je za Prvu Tv kazala da i kada se bude eliminisala epidemija ne treba isključivati pojavu novih slučajeva.

Ona je napomenula da svaki virus u laboratoriji može poslužiti da se izazove panika, iz ekonomskih, političkih ili drugih razloga, navodeći da se u tome krije želja za prestižom.

Kako kaže, nije iznenađena ni da je virus Kovid-19 smrtonosniji od gripa H1N1, ali napominje da je potrebno da se uzme u razmatranje podatak koliko je ljudi umiralo u istom periodu prošle godine, pogotovo što sada imamo statistiku da umire generacija starijih ljudi.

Nema logike da su žene manje izložene virusu, kao ni da deca ne obolevaju, kaže Gligić i ističe da deca iako imaju nenačet imuni aparat i reaguju bolje od odraslih, takođe imaju imunitet koji trpi promene.

Na pitanje o BCG vakcinama, ona ističe da je proučavala sastav te vakcine, ali da nije pronašla ništa što bi moglo da ukaze na vezu vakcine i virusa Kovid-19.

Prema njenim rečima, istraživanjem se došlo do zaključka da u Srbiji cirkulišu četiri sero-varijante virusa, koje daju različit letalitet.

„I pre i za vreme pandemije rađeni su različiti sojevi virusa Kovid-19 iz 18 zemalja i upoređivana je njihovu srodnost i zaključeno je da se oni mogu svrstati u tri grupe po srodnosti njihovog genoma, odnosno po srodnosti samoga virusa, tako da se pretpostavlja da u cirkulaciji imamo mutante osnovnog virusa koji se pojavio u humanoj populaciji“, navodi Gligić.

Uverena je da će društvo eliminisati trenutnu pandemiju, a dodaje da će ubrzo biti i vakcina.

„Tu postoje takmičenja i želja za profitom, jer je bolest nanela ogromne štete“, zaključuje Gligić, uz napomenu da treba biti veoma oprezan i u budućem periodu i izbegavati ljude koji imaju kašalj ili kijavicu.