Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Jadar i Homolje su samo neka od područja gde rudarske kompanije, često strane, tragaju za rudama poput litijuma, bakra, nikla, zlata i srebra. Istok Srbije je svakako pun lokacija na kojima se sprovode rudarska istraživanja, ali za njim ne kaska ni zapadni deo Srbije, ali ni južni predeli.

Po svemu sudeí kompanija Rio Tinto će nakon poslednjih odluka Vlade,  moći da se oprosti od eksploatacije litijuma u Jadru. Ipak, taj projekat nije jedini, a javnost se sada fokusira na „novi Rio Tinto“, odnosno kanadsku kompaniju Dandi koja planira da eksploatiše zlato na Homolju i to pomoću cijanida. Rio Tinto i Dandi su samo neke kompanije koja kopaju po Srbiji, a na oko 200 lokacija u našoj zemlji kopaju razne firme koje tragaju za rudama.

Najviše se kopa i traga na istoku naše zemlje, uglavnom su to područja kod Bora, Majdanpeka, Žagubice, Zaječara, Golupca. Kineski Ziđin je dominantan u ovom podneblju kopajući, ali i tragajući za bakrom i zlatom kod Bora, Majdanpeka, Zaječara i Žagubice.

Pored Dandija koji se nameračio na Homolje zbog zlata, nedavno je geološka istraživanja započeo i Balkan Exploration and Mining kod Zaječara u potrazi za zlatom i bakrom.

Balkan Exploration and Mining je jedna od najvećih kompanija koja kopa po Srbiji, a pored Zaječara, ova firma ima i istražnu dozvolu za istraživanje bakra na Kopajskoj reci kod Niša, ali i za lokacije u opštinama Ljubovija, Osečina i Valjevo, gde traga za cinkom i bakrom.

Za olovom, cinkom i bakrom ova kompanija traga i kod Ljubovije, Bajine Bašte i Kosjerića.

Nedaleko od Bosilegrada ovog proleća kandaska kompanija Medgold nastavlja sa istraživanjima nakon što je u tom delu Srbije otkrila bogato nalazište zlata i srebra. Inače, Medgold je naveo i da ima želju da radi istraživanja i na nekim drugim lokacijama u zemlji.

Jadarski kraj nije jedini koji je fokusu rudarskih kompanija zbog litijuma, pa tako firma Euro Litijum kopa kod Valjeva i Mionice, a kompanija Jadar Litijum traga kod Pranjana i Dobrinje, odnosno Kosjerića i Požege. Za litijumom se traga i kod Rekovca.

Inače, pored ovih krajeva, Ministarstvo rudarstva i energetike je istražne dozvole za litijum izdalo i za lokacije kod Kraljeva.

Foto:Shutterstock/ironwas

Istražnih kopanja zbog litijuma bilo je i kod Baljevca na Ibru, Vranja, ali i Požege, naveo je ranije za Nova.rs geolog i član Stručnog saveta Nacionalne ekološke agencije (NEA) Branislav Božović.

Kada se radi o niklu, istraživanja je bilo u, kako je rekao, Šumadiji, a strance je interesovala i Mokra Gora, ali su pomerena istraživanja na toj lokaciji. ​

„Najopasniji problem tog istražno-eksploatacionog rada su ta izluživanja jer se nikl i litijum vade, ekstraktuju i izvlače takozvanim izluživanjem, odnosno pomoću sumporne kiseline“, upozorio je Božović.

Među najveće rudarske kompanije u Srbiji je i Tara Gold koja traga za zlatom i bakrom kod Golupca, Žagubice, ali i kod Kruševca. Za olovom i cinkom traga se i kod Raške, ali i Brusa, gde kopaju firme RAS Metal i Ecomet.

Firma Patina Minerals u opštinama Loznica i Osečina traga za zlatom, srebrom, olovom, cinkom i bakrom.

Inače, istražne dozvole za kopanje raznih minerala izdate su i za više lokacije među kojima su i područja kod Kuršumlije, Malog Zvornika, Novog Pazara, Raške, Pirota i Dimitrovgrada.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike, koje je pre nekoliko meseci objavio BIRN, firme sa najvećom ukupnom površinom na kojoj istražuju rude i minerale su Konstantin Resources na prvom mestu, zatim Jadar Litijum, te Stara planina Resources, pa Balkan Exploration and Mining, sve iz Beograda, a nakon njih sledi Euro Litijum Balkan iz Valjeva.

Euro Litijum sledi Tara Gold iz Beograda, a zatim Golden Age Resources i Medgold iz Beograda.

Kada se govori o broju lokacija na kojima kompanije istražuju opet je prvi Konstantin Resources, a zatim ga sledi Balkan Exploration i Tilva iz Beograda, pa Stara planina Resources, Jadar Litijum, Dunav Minerals i Ziđin iz Bora.

Ono što je važno napomenuti da među lokacijama za koje su date istražne dozvole ima i onih koje predstavljaju zaštićene zone.

Iako geološka istraživanja nužno ne znače i eksploataciju, postavlja se pitanje zašto bi bilo koja kompanija radila istraživanje i ulagala novac ako bi se na kraju samo pokupila i otišla, tako da je ipak velika verovatnoća da će te kompanije na kraju otvoriti i rudnik.

Bonus video – Vlast i Rio Tinto: Kalkulacija ili obmana?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare