Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Ogorčeni smo zbog toga što niko nije reagovao na naše molbe i zahteve upućene čačanskoj Gradskoj upravi da nam srede put u Jančićima, koji je u haosu, a gde su izgubljena četiri mlada života, kaže danas za Nova.rs Ostoja Mirić iz tog sela.

Prema njegovim rečima, dali su rok sedam dana predstavnicima lokalne samouprave da im se jave, kako bi se zajedničkim dogovorom rešili problemi sa putnom infrastrukturom, mostom i saobraćajnim znacima.

„Na naše apele niko nije reagovao, a mi sutra idemo u Policijsku upravu Čačak da prijavimo protest, ne za ovu, već narednu nedelju. Blokiraćemo raskrsnicu u Caganjima pa da vidimo da li će se neko smilovati, doći i pomoći u rešavanju naših teškoća“, ispričao nam je Ostoja, koji je ujedno i predsednik Mesne zajednice Jančići.

On ponavlja da se ništa nije uradilo ni pre ni posle nezgode, a gradskim ocima je poslato bezbroj zahteva da se put dovede u bezbedno stanje.

„Vi i sami znate da je Kamenica plavila, tu ima odrona, kratera, peska, loma, granja, trnja. Ta reka je sedam dana pre nesreće odnela skoro kilometar puta. Deca su poginula. Oni su samo doterali rizlu, postavili znak radovi na putu i od svega toga ništa“, ogorčeno navodi Mirić.

On ukazuje da je zima na pragu, a ni zaštitna ograda na mostu nije postavljena, a meštani Jančića po više časova dnevno nemaju ni električnu energiju.

„Ma kod nas vlada bukvalno haos. Ovo je bruka i sramota šta nam se dešava“, zaključio je Mirić za Nova.rs.

I Ivan Vasilić je pisao Savetu za bezbednost saobraćaja grada Čačka pre osam godina, kako saznaje naš portal. On je obavestio nadležne da ne postoje znakovi uozorenja, opasnosti i zabrana.

Foto: Privatna arhiva

„Napominjem da je ovaj put veoma frekventan, te da pored vozača u saobraćaju učestvuju i đaci i pešaci. Da bi sprečili, a ne lečili posledice molim vas da izađete i utvrdite činjenično stanje“, upozorio je on tada u zahtevu.

Javno preduzeće „Gradac“ je po zakonu o putevima i odlukom grada upravljač opštinskih puteva, pa tako i saobraćajnice broj 305, odnosno Rošci – Jančići, kaže za Nova.rs potpredsednica Gradskog odbora Narodne stranke u Čačku, Violeta Marković.

Foto: Privatna arhiva

„Pre samo nekoliko meseci smo imali tragičnu nesreću na tom putu, u kojoj su ugašena četiri mlada života. Skandal je da JP ‘Gradac’ i danas o toj nesreći ćuti i, verujem, ništa ne preduzima kako bi poboljšao bezbednost saobraćaja na tom pravcu“, ocenila je ona.

Foto: Privatna arhiva

Jos skandaloznije je, ističe, da uprkos apelima meštana, izvršenom pregledu stanja tog dela puta od strane saobraćajnih inženjera, ali i rešenju Gradske uprave za urbanizam kojim se definise koje su mere bili u obavezi da preduzmu 5. januara 2016. godine, nisu preduzeli ama baš ništa.

„Verovatno su bili zauzeti nelegalnom izgradnjom potpornog zida tetke narodnog poslanika. Podsećam ih da, u skladu sa Zakonom o putevima imaju obavezu kao upravljači da te stvari urade. I ne govorim samo o ovoj lokaciji. Na teritoriji Čačka ima još mnogo putnih pravaca, rizičnih i crnih tačaka“, upozorila je ona.

Foto: Privatna arhiva

Zakonska obaveza JP „Gradac“ je da bar jednom u pet godina mapira te tačke, kako bi se smanjio broj nesreća sa smrtnim ishodom, a meštani Jančića su to znali pre 2015. godine, kada su gradu i poslali zahtev da se bas tu uradi saobraćajna signalizacija, zaključila je Marković.

Foto: Privatna arhiva

BONUS VIDEO -Meštani Jančića blokiraju put gde su poginula četiri mladića: Godinama upozoravali na katastrofalno stanje puta!

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar