Foto: Nova.rs

Slike ispred kovid ambulanti, na žalost, ponovo podsećaju na one iz novembra prošle godine. Pozitivne razlike ipak postoje: jedna se odnosi na temperaturu na kojoj pacijenti čekaju, a druga, važnija, na bolju organizovanost kovid ambulante u Zemunu, ispred koje smo krajem prošle godine zaticali najnervoznije pacijente.

Marija koju smo danas u podne zatekli ispred kovid ambulante u Zemunu, kaže da je knjižicu predala jutros u 8 sati i da joj je tada rečeno da dođe oko 12 časova.

“Malo pre sam stigla, nadam se da neći puno čekati”, objašnjava dok sedi na klupi, na suncu, sa blago povišenom temperaturom.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Žena koja se vraća od ulaznih vrata kovid ambulante nakon razgovora sa medicinskom sestrom kaže kako je sad došla na pregled, predala knjižicu, da bi joj bilo rečeno da se vrati u 19 časova.

Povezane vesti:

“Rečeno mi je da mogu da dođem i sutra ujutru da predam knjižicu, ali i ljudi koji čekaju sad kažu da su svakako predali knjižicu pre više sati”, kaže ona odlučna da se vrati na pregled u zakazano vreme.

Ovaj sistem zakazivanja pregleda u ambulanti u Zemunu je novina, jer su tokom čitave prošle godine pacijenti nakon predaje knjižica ostavljani da čekaju sve dok ne budu pozvani na pregled. To je u novembru, kada je treći talas koronavirusa bio u jeku, za neke značilo i do sedam sati čekanja pod temperaturom, na hladnoći.

Tatjana i Slobodan su zajedno došli u kovid ambulantu, jer, kako kažu, sin im ima potvrđenu koronu, a oni su juče dobili povišenu temperaturu.

“Mi smo došli jutros oko pola 8 i onda su nam rekli da dođemo u 10. 30. Kad smo stigli prozvali su nas nakon 10, 15 minuta. Onda su krenuli sa pregledima, uzeli su nam bris. Ja sad čekam da mi snime pluća”, kaže Slobodan.

Objašnjava da su se juče oko 13.30 prvi put javili u kovid ambulantu i tad im je rečeno da dođu danas jer ima već 200 predatih knjižica.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U kovid ambulanti na Novom Beogradu i danas je uobičajena procedura – nakon predaje knjižica dobija se broj.

Kada smo stigli u dvorištu je bilo oko 15 pacijenta, nekima je bilo zakazano da dođu oko 12.30, a drugi su nakon predaje knjižica odlučili da čekaju sve dok ne stignu na red.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Javila sam se u 11.20 i dobila broj 250, a sad su stigli do 190, znači ima još 60 brojeva. Rekli su mi da ću za dva do tri sata stići na red”, kaže Katarina, koja je u kovid ambulatnu na Novom Beogradu došla zbog povišene temperature.

Kaže da je koronavirus najverovatnije dobila od muža, koji je između dve vakcinacije inficiran. Objašnjava da, kako je čula od drugih, oni koji su dolazili rano ujutru, od javljanja u kovid ambulantu do pregleda čekali su oko sat i po vremena.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram