Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pacijenti koji osete simptome koronavirusa, umesto u kovid ambulante mogu da se jave i u privatne klinike koje pružaju usluge pregleda, testiranja, po potrebi i snimanja pluća kovid suspektnih pacijenata. Pacijenti za koje se utvrdi da imaju koronu i da su za bolničko lečenje, mogu da preskoče trijažu u kovid ambulantama i odmah se jave u trijažno prijemne centre, tvrde iz Zavoda za javno zdravlje Beograd. Iskustva pacijenata govore da ova komunikacije između privatnih i zdravstvenih ustavnova ne funkcioniše uvek kao što je predviđeno.

Zdravstvene ustanove iz privatnog sektora koje su se uključile u dijagnostiku i lečenje osoba sa infekcijom izazvanom koronavirusom, su se samim tim opredelile da mogu da sprovode navedene procedure na isti način kako se to radi i u državnim zdravstvenim ustanovama, što uključuje i proceduru lečenja, kažu za Nova.rs iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Povezane vesti:

Iz Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije objašnjavaju šta pregled pacijenata suspektnih na kovid 19 u privanim zdravstvenim ustanovama podrazumeva:

„Radi se ambulantni pregled lekara, dijagnostika koja uključuje laboratoriju, antigenski ili serološki test na virus, rentgen ili skener. PCR test u privatnim zdravstvenim ustanovama nije moguće raditi. Ako pacijent ne treba da se uputi na dalje lečenje prepisuje se odgovarajuća terapija“

Šta ako je kovid pozitivnom pacijentu potrebno bolničko lečenje

„Rezultati pregleda i mišljanje lekara iz privatne zdravstvene ustanove se prihvataju u državnim, pacijent ne mora da prođe kroz državnu kovid ambulantu“, navode iz Asocijacije.

Ovo su za Nova.rs potvrdili i u Centru za prevenciju i kontrolu bolesti.

Iskustva pacijenta su, međutim, različita.

Predrag (70) koga smo juče sreli ispred kovid ambulante na Novom Beogradu ispričao je za Nova.rs da mu je u privatnoj klinici dijagnostikovana infekcija koronavirusom i upala pluća, nakon čega je upućen na Infektivnu kliniku, gde nije primljen.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Prvo sam otišao u privatnu klinuku, gde su me testirali, uradili analize krvi, snimili pluća. Konstatovali su da imam koronu i upalu pluća i rekli da se javim na Infektivnu kliniku, jer sam verovatno za bolnicu. Tamo sam čekao čitav dana da bi mi na kraju rekli kako prvo moram u kovid ambulantu”, ispričao je za Nova.rs.

Beograđanima I. G. (39) imao je bolje iskustvo.

Iako je ispred Infektivne klinike čekao satima, u njegovom slučaju su prihvatili izveštaj iz privatne zdravstvene ustanove, u kom je navedeno da je kovid pozitivan uz obostranu upalu pluća.

Kako do bolovanja?

Iz Asocijacije privatnih klinika poručuju da je otvaranje bolovanja pravo koje se vezuje za RFZO i samo izabrani lekar može da ga otvori.

Kod kovid pozivitnih osoba problem predstavlja to što fizički ne mogu da odu do izabranog lekara, a iskustvo onih koji su imali koronavirus pokazuje da to može da uradi i lekar koji ih pregleda u kovid ambulanti.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako tvrde iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, bolovanje je moguće otvoriti i na osnovu pozitivnog testa na koronu dobijenog u privatnoj klinici.

Pošto je do izabranog lekara u tom slučaju nemoguće otići preostaje opcija da se on telefonom ili mejlom kontaktira i dogovori o načinu dostavljanja nalaza – elektronski ili putem druge osobe.

Kako u karantin?

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje napominju da je najčešći slučaj bliskog kontakta, za koji se određuje mera kućnog karantina, kada član porodice ima koronavirus.

„Osoba čiji član porodice ima koronavirus, a to je utvrđeno na osnovu antigenskog testa urađenog u privatnoj klinici ili PCR testa, na isti način reguliše odsustvo s posla kao i osoba čiji je član porodice potvrdu infekcije dobio u državnoj zdravstvenoj ustanovi“, navode iz Centra za prevenciju bolesti.

Dakle, po pravilu je moguće i da kontakti, uz nalaz iz privatne klinike, otvore bolovanje.

U praksi, na žalost, i ovde postoje izuzeci.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Uroš Momčilović kog smo juče sreli ispred kovid ambulante u Zemunu objasnio je za Nova.rs da je njegov otac nakon antigenskog testiranja na koje ga je poslala firma, saznao da ima koronu.

“Kad sam zbog karantina otišao da otvorim bolovanje, u Domu zdravlja mi je rečeno da moram da im donesem očev pozitivan PCR test”, kaže Momčilović.

Iz tog razloga je oca doveo na pregled i testiranje u kovid ambulanti i pridružio se mnogima koji satima čekaju u redovima.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare