Foto: Nova.rs

Jezivi prizori u kojima bolesni ljudi, zbijeni u redovima, ispred kovid ambulanti čekaju po čitav dan i noć, dok se smrzavaju, tresu, a neki čak i kolabiraju su konačno nestali. Sa mesta na kojima nas je krajem novembra i početkom decembra hvatala jeza, reporteri Nova.rs danas su zabeležili prizore optimizma - dvorišta ispred kovid ambulanti bez ljudi.

U drugoj polovini novembra, kada je broj novobolelih počeo rapidno da skače, da bi 1. decembra dostigao maksimum od 7.999 obolelih u jednom dana, redovi ispred kovid ambulanti bili su jezivi.

Povezane vesti:

„Stojim na hladnoći, imam temperaturu 39 i stajaću još nekoliko sati. Napolju je hladno i to otežava ovo čekanje koje će trajati još tri, četiri sata“, ovim rečima je jedna Beograđanka opisala pakao koji je 24. novebra prolazila čekajući u redu ispred kovid ambulante u Ustaničkoj ulici u Šumicama.

Ista situacija ispred kovid ambulanti u Zemunu i na Paliluli bila je i toku naredne noći – iscrpljeni, bolesni i promrzli ljudi čekali su u sred noći na pregled i po više od četiri sata.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs“Došao sam pre dva i po sata, meni je ovo kontrolni pregled. Sve u svemu, šest, sedam sati se čeka. Neki čovek je malopre kolabirao ovde, pa smo morali da ga unesemo unutra“, glasilo je jedno od jezivih svedočenja koje je za portal Nova.rs izneo Beograđanin Vladimir Pavlović 30. novembra ispred kovid ambulante u Zemunu.

Dani su prolazili a situacija se nije popravljala, dok su izveštaji koji su slali naši dopisnici pokazivali da situacija nije očajna samo u Beogradu, već da „cela Srbija“ čeka u redovima ispred ambulanti.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kako je odmicao decembar redovi su opadali, a ono što smo danas zatekli ispred ovih istih ambulanti unosi dozu optimizma.

Ispred ambualnti u Zemunu i na Novom Beogradu, ispred kojih smo ranije zaticali više desetina ljudi, danas nije bilo ni traga od redova. Ukoliko bi se neki pacijent i pojavio, vrlo brzo bi nestao iza ulaznih vrata.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Iako se ne vidi značajno opadanje broja obolelih u jednom danu u toku januara, a ni procenat obolelih u odnosu na broj testiranih se ne smanjuje, razlog za optimizam daje nam i slika novih redova, ovog puta ispred pultova za vakcinaciju.

Ostaje nada će i cifre u narednom peridou pokazati da je optimizam opravdan i da će prizori ispred kovid ambulanti ostati baš ovakvi kakvi su u i danas, sve dok kovid ambulante ne postanu suvišne i objekti u kojima se nalaze postanu ono što su bili pre epidemije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar