Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Žitelji jednog dela sela Kukići, koje se nalazi desetak kilometara od Čačka godinama imaju problem sa izlivanjem kanalizacije zbog firme koja se bavi izradom torti. Kako kažu, obraćali su se Gradskoj upravi i inspekcijskim službama, ali njihove molbe i zahtevi nisu urodili plodom.

„Svi smo se radovali dolasku firme, a moja porodica je pomogla besplatno, ustupivši put na korišćenje koji vodi do njihove kuće, a koji danas prolazi kroz ovu firmu“, izjavio je za naš portal Ivan Miletić.

Međutim, kada je „MD Produkt“ počeo sa proizvodnjom torti pojavio se problem sa otpadnim vodama. Ona je došla oko svih naših objekata, žućkaste je boje sa belom masnom skramom po površini.

„Evo već četiri godine imamo problem sa preduzećem, koje se, između ostalog bavi proizvodnjom torti. Svakodnevno udišemo njihove otpadne vode, fekalije. Prvo smo pokušali sa njima da rešimo problem, imali smo strpljenja, razumevanja, ali se ništa nije radilo“, objasnio je Miletić.

Njegov otac, Loko kaže da su se obraćali više puta nadležnima u Čačku, gde su im rekli da pisanim utem podnesemo prijave.

„Mi smo sve to uradili da bi na kraju dobijali odgovor da nisu nadležni za to, a nisu nam odgovorili ni kome da se obratimo, a problem i dalje imamo svakodnevno. Sada ne možemo da se bavimo poljoprivredom, jer kao što vidite sve je zatrovano otpadnim vodama. Više ne možemo da koristimo ni bunar, jer je voda zatrovana. Problem je konstantan, i leti, i zimi, s tim što se u letnjem periodu baš oseća smrad, od jutra do mraka“, objašnjava naš sagovornik.

Na kući im od vlade otpada malter, cigla se napunila vodom. Stalno dobijaju odgovor niko nije nadležan, istakao je Loko Miletić.

Meštani Kukića ističu da ne žele da se firma zatvori, ali traže da problem bude rešen kako bi oni mogli da nastave normalno da žive, da se bave poljoprivredom, stočarstvom bez straha za svoje zdravlje, ali pre svega dece koja tu odrastaju.

PROČITAJTE JOŠ

Sa druge strane u preduzeću „MD Produkt“ navode da se ne radi o problemu fekalnih i otpadnih, već da se radi o površinskim i kišnim vodama.

„Problem navedenih voda je nastao kada su zatrpani kanali koji su godinama postojali i čija svrha je bila da prirodnim padom, od puta Čačak – Kraljevo istočnije ka Zapadnoj Moravi, odvode sve površinske izlive pri većim padavinama i prilikom otapanja snega. Vlasnik preduzeća Radomir Jevtović je u januaru mesecu sa inspekcijskom službom grada Čačka, sklopio sporazum da iz sopstvenih sredstava, napravi veliki kolektor i separator tih voda, koji će u slučaju većih padavina služiti za prijem istih“, ispričao je danas za Nova.rs Ivan Rajičić.

Prema njegovim rečima, sa realizacijom tog projekta će se krenuti čim vremenski uslovi dozvole, verovatno krajem meseca marta.

„Time će se rešiti problem površinskih voda sa naših parcela, dok konkretan problem pojavljivanja iste u kanalima, ispred dve parcele meštana koji nas i prijavljuju, će se biti saniran kada ga osposobe. On je i služio upravo za svrhu odvođenja površinskih voda sa njihovih i okolnih parcela koje nisu u našem vlasništvu“, istakao je on. Rajičić tvrdi da će problem biti rešen, te da meštani ne treba da brinu.

„Samo je neophodno da budu bolji vremenski uslovi“, ponovio je naš sagovornik.

BONUS VIDEO: Čačak: I srednjoškolci digli glas zbog litijuma

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar