Milanko Šekler Foto: Ivan Dinić/Nova S

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler protivi se bilo kakvom ublažavanju postojećih protivepidemijskih mera, on tvrdi da ih treba pooštriti, kako ne bi bila ugrožena vakcinacija i da bi se spasio zdravstveni sistem. On navodi primer Izreala, koji je paralelno sa kampanjom za vakcinaciju sprovodio i restriktivne mere.

„Krizni štab mora da ima rezervno rešenje za neka drastičnija pooštravanja, da bi spasli zdravstveni sistem. Treba gledati Izrael, oni su isto imali drastičan broj zaraženih kada je bilo 20-25 posto vakcinisanih, nikakav efekat vakcinacije se nije video. Naprotiv, ugrožena je bila vakcinacija zbog velikog broj zaraženih. Ista je situacija ovde. Oni su pooštravali mere, kada im je najveća bila kampanja za vakcinaciju, oni su čak zaključavali pojedine regije“, objašnjava Šekler.

On napominje pozitivne pomake koji se primećuju u Izraelu posle masovne vakcinacije.

„Kada su pršli cifri od 55 procenata vakcinisanih, brojka umrlih je krenula da pada. Oni su sada prešli 60 posto vakcinisanih i broj mrtvih se drastično survao na dole. I broj novotazaeženih je krenuo oštro dole, ali ne tolik koliko broj mrtvih“, objašnjava Šekler.  

Kaže da bi po pitanju protivepidemijskih mera u Srbiji on bio mnogo oštriji.

„Bez obzira na to što sad nije 10.000 nego je 5.000, nisam suguran da je ovo održivo. Sa ovim brojem umrlih koji raste, sa brojem zaraženih koji ne pada bitno, on stoji, ali i to je brojka koja puni bolnice. Ti ljudi koji rade u kovid bolnicama su na izmaku snaga, ne mogu da izdrže. Oni rade u tri smene već 365 dana, oni su sastavili godinu dana. Ne mogu više fizički sve da zapamte. Počinju da greše, nemoguće je više preneti svaku poruku, šta kom pacijentu treba da se da. Izgubili su svaku volju,  jer ovo traje do besvsesti“, primećuje Šekler sve probleme sa kojima se sreću njegove kolege u kovid zonama.

Postavlja pita i dokle da pravimo nove kovid bolnice – ko će da radi nu njima?

„U tim bolnicama su nabijeni mladi ljudi, mlado zdravstveno osoblje. Ne možeš ti tamo da ostaviš mladog čoveka, početnika i da mu daš da radi na respiratoru“, zaključuje Šekler.

Podsetnik: Kakve su to mere trenutno na snazi? 

Zbog opasnosti širenja zarazne bolesti COVID-19, ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti – kafići, restorani, noćni klubovi i barovi, kao i tržni centri.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Svi objekti prodaje hrane i ustanove kulture (bioskopi, pozorišta, galerije i biblioteke) mogu da rade do 21 čas, a svi ostali objekti do 20 časova, po sledećim uslovima:

Svi objekti koji budu otvoreni moraju obezbediti poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu. Izuzetak su fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično gde mora biti obezbeđeno šesnaest kvadratnih metara po osobi.

Ovo znači da ukoliko prodavnica ili na primer frizerski salon ima 90 kvadratnih metara, unutar tog objekta može boraviti istovremeno najviše 10 osoba.

Isto pravilo se primenjuje na teretane – unutar fitnes centra od 160 kvadratnih metara ne sme boraviti više od 10 osoba. U broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni (frizer, prodavac, fitnes instruktor).

Ugostiteljskim objektima dozvoljena je šalterska prodaja hrane i pića, kao i da se dostava može vršiti 24 sata dnevno. Hotelski restorani i kafei mogu usluživati samo i isključivo goste hotela sa prijavljenim boravkom do 21 sat.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti COVID-19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare