Šekler: Kome će trebati treća doza vakcine

Emisije 24. mar. 202109:12 > 11:23
Podeli:

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler rekao je za "Probudi se" na televiziji Nova S da će oni koji posle revakcine nisu razvili dovoljno antitela verovatno primati treću vakcinu, mešutim, tvrdi i da oni koji posle preležane bolesti imaju imunu zaštitu ne moraju da prime više od jedne doze.

Da li je treća doza mit ili bliska budućnost, zbog čega bi trebalo tri puta zavrtati rukav i ko će za tako nešto imati potrebu za Probudi se je pričao virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler, koji je među prvima spomenuo ovu mogućnost.

„Ja sam među prvima rekao i kako bi ljudi koji su već bili bolesni i imaju izvesna antitela mogli da prime samo jednu, a onda sam dodao za razliku od nekih koji će morati da prime tri doze da bi imali adekvatnu zaštitu. Radi se, naime, o tome da prilikom vakcinacije ne reaguje svaki organizam isto. Znači, svi smo mi različiti u nečemu. Iskustvo i dokaz za to crpim iz primera koji sam navodio, kad recimo vakcinišemo 10.000 pilića istog dana protiv korona virusa, ali njihovog koji se ne prenosi na ljude, a oni su svi izašli iz jajeta istog dana, žive u istim uslovima i vi ih sve vakcinišete istog dana istom vakcinom, proverom atitela posle tri nedelje dobijete 56 odsto u nekim prosečnim vrednostima, 15 odsto koji imaju jako visoke i 15 odsto jako niske ili gotovo da uopšte nemaju antitela“, rekao je Šekler.

Na pitanje šta će biti uslov za treću vakcinu Šekler kaže:

„Vi ove imate brdo različitih registrovanih kitova dijagnostičkih, gde se razlikuju referentne vrednosti, gde se razlikuje princip rada testa, gde se razlikuje laboratorija. Tu je onda problem da vam kažem neko generalno pravilo, zato što je to nemoguće i zato što vrednosti negde idu do 1.000 negde idu preko 10.000. Generalno gledano ako imate bilo kakav titar antitela koji deluje sigurno, to znači da je vaš organizam prepoznao virus i da ima iskustvo sa tim virusom“.

Kad je reč o razlozima zbog kojih neki nisu razvili antitela kaže:

„Čovek može iz genetskih razloga, iz fizioloških razloga da se nalazi u takvom stadijumu da je imuni sistem negde pri dnu, takođe i iz terapijskih razloga zato što ima određenu bolet, za koju pije određenu vrstu lekova koja smanjuje imunitet“, zaključuje Šekler.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar