Marš na Drinu, Ne damo Jadar, Rio Tinto, litijum. Kreni Promeni pešačenje do Gornjih Nedeljica
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik ekološkog udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović je najavio da će danas od Ustavnog suda tražiti informaciju da li je tačno da je kompanija "Rio Tinto" podnela incijativu za ocenu ustavnosti odluke Vlade Srbije o ukidanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar".

On je rekao da će se, u organizaciji Saveza ekoloških organizacija Srbije, ispred Ustavnog suda u Beogradu danas u 08.00 sati okupiti više hiljada predstavnika ekoloških uduženja, pokreta, stručnjaka i opozicionih stranaka, kao i građana Majdanpeka. Oni hoće da „provere“ da li je istina da će taj sud danas održati sednicu na kojoj će poništiti odluku Vlade Srbije iz januara 2022. godine o ukidanju Prostornog plana, kojom je suspendovan projekat „Jadar“.

„Za tu sednicu Ustavnog suda smo saznali nezvanično, pa želimo da proverimo da li je to tačno“, rekao je Kokanović za Betu.

Direktor kampanje Pokreta „Kreni-Promeni“ Savo Manojlović je ranije rekao da će Ustavni sud na današnjoj sednici na inicijativu „Rio Tinta“ koji planira da izvede projekat „Jadar“ za eksploataciju litijuma, doneti odluku kojom će poništiti odluku Vlade Srbije, čime bi bila uklonjena prepreka za realizaciju tog projekta i za otvaranje rudnika litijuma kod Loznice.

Kokanović je rekao da od odgovora Ustavnog suda zavisi da li će današnji skup pred tom ustanovom prerasti u protest.

„Ustavni sud može da nam za pet minuta pruži odgovor na naše pitanje – ako ima dobru volju, a može i da ga sakrije; u ovom sistemu se sve može očekivati“, rekao je Kokanović.

Istakao je da kompanija „Ziđin koper“ želi da bez naknade konvertuje pravo korišćenja 300 hektara šume na području Majdanpeka u pravo svojine i da će se zato nezadovoljni građani tog grada ispred Ustavnog suda pridružiti ekološkim organizacijama koje ne žele rudnik litijuma u Srbiji.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare