Gavrilo Đurđević i Minja Matić sa mamama Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Minja je jedinica, ali ima "brata" Gavrila, a Gavrilo je uz dva starija brata dobio i "sestru", koja mu je u najtežim trenucima lečenja bila najveća podrška, u glas kažu dve nasmejane mame Živka i Nevena.

Dvoje mališana, Minja Matić i Gavrilo Đurđević iz Kragujevca, bebe koje boluju od spinalne mišićne atrofije, ujedinile su Srbiju po ko zna koji put, a njihov proces izlečenja i osmeh njihovih roditelja, potvrđuju da nijedna SMS poruka, nijedan kolačić prodat na brojnim bazarima i humanitarnim akcijama, nije bio uzaladan.

Danas, ovi hrabri borci, svakim danom napreduju, a njihove porodice lakše dišu posle velike neizvesnosti i teških simptoma bolesti. Najskuplja terapija na svetu, daje rezultate, pa Minja i Gavrilo, polako sustižu svoju generaciju u razvoju motoričkih funkcija, a svakodnevno postaju i sve više vezani jedno za drugo.

Minjina majka Živka, ne skidajući osmeh sa lica, kaže da „Minja obožava Gavrila“, kao i da se raduje svoj drugoj deci.

Posle terapije najskupljim lekom na svetu, ovi mališani svakodnevno prolaze kroz brojne tretmane fizkalne terapije i druge vežbe, a vikend iščekuju za zajedničke trenutke i druženje.

I to stvarno rade svakog vikenda.

„Minja i Gavrilo se mnogo vole i jedva čekamo vikend da bismo se družili“, kaže Minjina mama Živka.

Gavrilo Đurđević sa mamom Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Sa druge strane, Gavrilova mama Nevena opisuje da im je teška bolest donela i prijateljstvo, „vredno svo blago ovog sveta“.

„Kada nam je bilo najteže i kada nismo znali šta nas sve čeka, našli su nam se ljudi koje ne poznajemo. To nema cenu. Sad su Minja i njeni roditelji, naša nova porodica“, iskrena je Gavrilova mama Nevena.

Minja Matić sa mamom Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Pomozite i našoj drugarici Janji“

Toplo subotnje sunce dve porodice, koje je neraskidivo povezala zloćudna bolest dece, iskoristile su za zajedničku šetnju centrom Kragujevca. Ali, ovoga puta, njihova šetnja imala je i viši cilj.

U centralnoj pešačkoj zoni organizovan je bazar za prikupljanje novca za terapije koje su potrebne maloj Kragujevčanki Janji Stojanović, koja boluje od Jubertovog sindroma.

Janji je svakog meseca potreban iznos od oko 5.000 evra za brojne fizikalne, defektološke i logopedske tretmane.

Janjina mama Tamara, rekla je za Nova.rs da dosadašnje terapije daju rezultate, da Janja već može da stoji, kao i da svi terapeuti tvrde da će prohodati, ali ističe da su vreme i novac, najveći neprijatelji njihove porodice. Za pomoć maloj Janji otvoren je i humanitarni SMS broj 767 u Fondaciji Budi human, kao i računi za uplatu pomoći.

Janji Stojanović možemo pomoći na sledeći način.

Slanjem SMS poruke: Upišimo 767 i pošaljimo SMS na 3030
Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human767 i pošaljimo SMS na 455
Uplatom na dinarski račun:160-6000000006103-73
Uplatom na devizni račun:00-540-0004327.6

IBAN: RS35160005400004327655
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Foto: budihuman.rs

Bonus video – Deca uče uz pomoć robota

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar