Foto:Dunja Milivojev

U momentima kada se vaši bližnji bore za goli život, shvatite u kakvoj državi živite i kakav je je naš zdravstveni sistem. Ni nalik onome što slušamo od političara, a u to se uverila i Dunja Milivojev koja je pokušavala da svojoj majci produži život i borbu sa opakom bolešću. Javljala se mnogima, predsedniku, premijerki i drugim političarima, ali odgovor nikada nije dobila. Sada joj nije ni potreban, majka joj je nažalost preminula.

Nakon svega što je prošla, Dunja nije želele da ćuti, te se javila našoj redakciji kako bi nam ispričala do detalja kroz šta je sve prošla.

„Januara 2010. godine otvorenom biopsijom utvrđena je bolest idiopatska plućna fibroza. 2016. godine, četiri puta je hospitalno lečena zbog spontanog pneumo-toraxa (pucanje plućne maramice)“, počunje Dunja za Nova.rs.

U avgustu 2016. godine takođe četiri puta hospitalno lečena u KCS.

Foto:Dunja Milivojev

„29.03.2018. godine prikazana je konzilijumu za transplataciju pluća u KCS. Tada sam se po prvi put čula sa Vladimirom Žugićem i on mi je pomogao da ona ostane u KCS jer je član komisije za transplatacije pluća. 30.03.2018. godine komisija RFZO upućuje Jovanku na lečenje u inostranstvo.“, priča Dunja.

Izvor: Privatna arhiva

30.08.2018. godine KCS šalje molbu RFZO da su iscrpljene sve terapijske mogućnosti lečenja u Srbiji i predlažu da se leči u inostranstvu i uradi transplatacija pluća.

„19.04.2018. godine na kućnoj adresi dobijamo rešenje da se odbija lečenje u inostranstvu jer za plućnu fibrozu nema indikacija za lečenje. U cilju da pomognem svojoj porodici, 25.09.2018. godine. šaljem pismo našem predsedniku za pomoć majci.“, kaže Dunja.

Foto:Dunja Milivojev

„19.11.2018. godine kada sam samoinicijativno pronašla kliniku u Italiji ISMETT PALERMO, profesorica Vesna Kuruc iz IPBK šalje sve potrebne informacije o bolesti moje majke.  Alessandra Lupo koja inače radi u Italiji kao prof. dr Pulmologije napisala je e-mail profesorici Vesni Kuruc i u njemu navela šta je sve potrebno od dokumentacije. S obzirom da sam od više lekara iz Italije tražila pomoć obratio mi se i Di Fresco Mauricio i rekao mi da ministarstvo zdravlja mora da se obrati italijanskoj klinici za pomoć lečenja i transplatacije pluća“, objašnjava Dunja.

Izvor: Privatna arhiva

19.11.2018. se ponovo obraća predsedniku Republike Srbije za pomoć. Tada dobija pismo da nema nadležnosti kao i da će učiniti sve što je u njegovoj moći da pomogne građanima.

Foto:Dunja Milivojev

„Pozvala sam, na žalost sada pokojnog, doc. dr. Vladimira Žugića i objasnila da sam jako razočarana u ceo sistem generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije. Vladimir Žugić mi je rekao da se borim i da im se ponovo obratim pa je tako tada bio iskren i rekao mi da Srbija nije u Euro Transplant-u pa da je možda i nemoguće da bilo šta uradim“, priča devojka, i dodaje:

Izvor: Privatna arhiva

„Kako bi mami produžila život, setila sam se da postoji jastuče SV. Nektarija sa dopuštenjem i blagoslovom od oca Aleksandra Nišević iz Perleza, produžila sam joj život dve godine, a zatim, borba se nastavlja, pa 05.08.2020. godine se ponovo obraćam Predsedniku Republike Srbije da mi pomogne oko lečenja. Pismo koje sam dobila i
odgovor da je moja molba prosleđena ministarstvu zdravlja je takođe još jedno razočarenje jer ni tada ništa nisu uspeli da urade. Tražila sam jednog dana kliniku i videla da po bivšem imenu „Rebro“ sadašnja KBC Jordanovac u Zagrebu radi transplatacije pluća.  Kontaktirala sam ih i dobila odgovor da iako Srbija nije u Euro Transplantu, oni rade transplatacije, pa sam tako pozvala direktora Kamenice Iliju Andrijević koji mi je po ko zna koji put pomogao i izašao u susret da bi 09.03.2022. godine održali konzilijum lekara u IPBK kako bi moju majku poslali u KBC Zagreb. Dogovoreno je da konzilijarno mišljenje iz Sremske Kamenice bude prikazano glavnom konzilijumu u KCS“, priseća se Dunja.

Foto:Dunja Milivojev

18.03.2022. godine konzilijum za transplatacije pluća u KCS navodi da je 11.04.2017. godine i 29.03.2018. godine već bila prikazana konzilijumu za transplatacije pluća te traže da ponovo radi procene upute Dunjinu majku konzilijumu za tr. pluća u KCS.

Izvor: Privatna arhiva

„23.03.2022. godine odlazim u ministarstvo zdravlja kod Sanje Tomić u sektor za javno zdravlje.  Sanja me je veoma ljubazno primila i uvidela veliku grešku u konzilijarnom mišljenju KCS. U toj istoj prostoriji nalazio se jedan mladi gospodin koji je čuo razgovor između Sanje Tomić i mene pa je odmah pozvao direktora pulmologije KCS Mihaila Stjepanović-a. Mihailo je bio na spikerfonu i rekao da moja majka nije bila zadovoljna u KCS i kako je transplatacija pluća nemoguća! Tada mi se srušila svaka nada da ću svojoj majci produžiti život. Od 2018. godine ona je živela i disala 24 časa na koncentratoru kiseonika bez kretanja napolju sa uskraćivanjem svakog socijalnog kontakta zbog njene sigurnosti. Žao mi je psa koji bude na lancu, a kamoli i osobe koja mi je podarila život kako se muči i bori za vazduh na samo 10 metara kiseonične kanile“, priča Dunja.

#related-news_0

25.05.2022. godine zbog nestanka struje 4 do 5 puta u toku dana morali su Dunjinu mamu da hospitalizuju u plućnoj bolnici u Zrenjaninu.

Izvor: Privatna arhiva

„27.05.2022. godine u plućnoj bolnici dr Vasa Savić u Zrenjaninu dobijam poziv od direktorice Svetlane Jovanović, kojoj samo takođe veoma zahvalna na svemu što je učinila za moju porodicu i u samoj proceduri lečenja moje majke, direktorica je odlučila da tog istog dana prebaci moju majku u IPBK zbog pogoršanja zdravstvenog stanja.  Tog petka 27. Maja sam sa ocem zajedno otišla da odnesem potrebne stvari i dokumentaciju koja je nophodna institutu. U hodniku prilikom prijema i ulaska u bolničku sobu br. 10 uhvatila sam ruku moje majke koja nam je rekla da ništa ne brinemo i da će sve biti u redu. 27.05.2022. godine javio mi se Shaf Keshavjee iz Toronta, on je bio voljan da uradi transplataciju pluća i da mu se javi profesorica iz instituta koja je bila zadužena za Jovanku. Profesor dr Shaf je ostavio njegov e-mail adresu koju sam prosledila dežurnoj profesorici preko Viber-a. Poruka je sa njene strane viđena ali je profesorica dovela studenta u sobu moje majke kako bi ona objasnila od čega boluje pa čak i u tako teškoj situaciji uspela je da ispriča njenu borbu koja traje 12 godina. Kontaktirala sam razne političare poput Melanka Jovanova, Anu Brnabić, Nikolu Selakovića i Ivicu Dačića. Jedini je Ivica Dačić za vreme izborne tišine 2022. godine odgovorio da će pokušati da mi pomogne posle izbora.

31.05.2022. godine u 00:34h Dunjina majka Jovanka je izgubila bitku sa ovom bolešću.

Izvor: Privatna arhiva

„Taj gubitak je mene i moju porodicu, pogotovo moga brata koji je jako bio vezan za majku, veoma pogodio jer je preminula samo 5 nedelja nakon smrti njene majke.

Ja ću nastaviti dalje da pomažem ostalim ljudima koji budu u sličnoj situaciji kao moja majka i kojima bude bila potrebno lečenje u inostranstvu. Pokušaću da osnujem fondaciju koja će pomagati ljudima koji boluju od plućne fibroze i trebaju transplataciju pluća“, priča Dunja nakon golgote koju je prošla, a samo je želela da njena majka poživi još koju godinu.

Bonus video: Dojava bombe na VMA i KBC Dragiša Mišović


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare