Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Udruženja pacijenata Srbije Savo Pilipović ukazao nam je na još jednu suludost zdravstvenog sistema Srbije. Sećate li se VMA - ugledne ustanove u kojoj je pružano najbolje moguće lečenje i nega? Ova ustanova velikih kapiciteta ostaje neiskorišćena, a to je posebno suludo u doba korone.

„Problem o kojem se ne govori često, je što je zdravstvena ustanova – Vojnomedicinska akademija (VMA) već godinama “ni na nebu ni na zemlji”. Ova ustanova na neki način prati sudbinu vojske koja se transformiše, ali očigledno da tu postoji mnogo nerešenih pitanja. Najveći problem koji pacijenti osećaju, je što VMA ne daje inovativne terapije“, ističe naš sagovornik.

On dodje da Udruženje pacijenata godinama pokušava da utvrdi koji je razlog u pitanju.

„Uprkos svim našim naporima i razgovorima kako u RFZO-u, tako i u Ministarstvu odbrane, nismo uspeli da otkrijemo u čemu je tačno problem, to jest ko koči da se tako nešto desi“, navodi Pilipović.

Svi nam ukazuju na to što VMA nema svoj račun nego je deo Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane, ali šteta za pacijente je ogromna, dodaje Pilipović.

„Takođe, VMA bi, i inače, a naročtio u uslovima pandemije, trebalo da daje inovativne terapije pacijentima. U toj bolnici su naši vrhunski lekari koji iz birokratskih razloga ne učestvuju u ovoj vrste lečenja i onda imamo situaciju da u drugim ustanovama imamo zakrčenje, ogromne redove i veliki napor lekara da pomognu svim pacijentima, a da uopšte ne koristimo kapacitete VMA, što je suludo“, zaključuje naš sagovornik.

Na žalost Vojnomedicinska akademija je u poslednje vreme, umesto po velikim zdravstvenim dostignućima, poznata po problemima u funkcionisanju i popriličnim skandalima. Pacijenti su, posle niekoliko dana potrage za njima, nalaženi mrtvi u WC. Porodice su se žalile na to da je trebalo nekoliko dana da dođu do informacije o smrti svojih najbližih.

Na sva ta pitanja Nova.rs pokušavala je da dobije odgovore, ali ih već mesecima ne dobija.

Bonus video: Da li su onkološki pacijenti tihe žrtve pandemije?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare