Dubravka Đedović Handanović Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović reagovala je na tekst "Dubravkin recept za „istorijski uspeh“: Kako je ministarka odrala i privredu i građane, pa se hvali neviđenim rezultatima", objavljen na portalu Nova.rs.

Njenu izjavu prenosimo u celosti.

„Najpre, povećanje cena električne energije i gasa je zahtev aranžmana koji je država Srbija potpisala sa MMF-om, a koji je istoj toj državi obezbedio 2,4 milijarde evra u jeku energetske krize.

Da smo imali realne cene struje i gasa ranije, neophodne da pokriju sve operativne troškove energetskih kompanija i obezbede neophodna kapitalna ulaganja u nova postrojenja, što je jedino tržišno održivo, verovatno bi država i kompanije bile u manjem problemu za vreme energetske krize, pa nam ne bi trebao MMF da nam pomaže kako bismo izašli iz krize i trasirali održiv put razvoju našeg energetskog sektora.

Izgleda da je moj najveći greh, sudeći po vašem zlonamernom tekstu, to što sam prihvatila da vodim sektor u jeku energetske krize i da se uhvatim u koštac sa svim nagomilanim decenijskim problemima, a da Vladi Republike Srbije stavim na raspolaganje svoje višedecenijsko priznato međunarodno iskustvo, stečeno isključivo marljivim radom i obrazovanjem. Grešna sam i što sam sa timom danonoćno radila i trpela uvrede i laži kako bih u EPS uvela profesionalni menadžment i sprečila postavljanje po političkoj liniji, a o kome je ponajviše vaš list kritikovao trenutnu vlast, kao da ste zaboravili da je to i prethodna vlast koju danonoćno branite radila od 2000. godine. I tada ste baš na ovom mestu objavljivali da će država prodati EPS, što se naravno nije dogodilo, niti će. Koliko vam je tačna ta informacija toliko su tačne i ove najnovije.

Takođe ste zaboravili da kažete da je na predlog Ministarstva koje vodim, Elektroprivreda Srbije počela da obračunava popuste građanima za racionalnu potrošnju električne energije koja idu i do 40%, pa je tako polovina domaćinstava u Srbiji od početka grejne sezone svaki mesec ostvarila pravo na popust. Zaboravili ste i da navedete da je Ministarstvo koje vodim prvi put uspelo da obračuna popuste za 165.000 najugroženijih domaćinstava, više nego duplo više nego svake ranije godine, i da time dodatno olakša najugroženijim građanima izmire svoje račune i ostvare popuste do 50%. Te napore nastavljamo i dalje.

PROČITAJTE JOŠ

Ono što ste takođe zaboravili da navedete je, da je zbog uspešno do sada sprovedene reforme u energetskom sektoru, isti taj MMF ocenio rad Ministarstva pozitivno u svom poslednjem izveštaju, toliko da smo uspeli da sprečimo prethodno dogovoreno povećanje cene struje i gasa za maj ove godine. Sigurna sam da shvatate da se to postiže kredibilitetom i reputacijom, ali pre svega napornim i predanim radom.

Takođe ste slučajno ili namerno zaboravili da pomenete da je Energetska zajednica, institucija osnovana od strane EU čija je Srbija ugovorna strana od 2006, ocenila u 2023. godini Srbiju kao lidera reformi u energetskom sektoru, što se ranije nije dogodilo. Ipak, izgleda da vam u ovom kontekstu ne znači mnogo šta misli Evropa, za razliku od svakodnevnog citiranja institucija Evropske unije, najskorije rezolucije Evropskog parlamenta. To samo govori o dvostrukim aršinima, ili pak, vašoj egzekuciji nečijeg naloga da ovako jednostran tekst bez provere informacija plasirate za široku javnost, govoreći u prilog tome da vam je cilj da tu javnost obmanite a mene diskreditujete, bez realnog osnova.

Ipak, sam naslov jasno govori da je u pitanju nečija lična želja za diskreditacijom kako mene lično, tako i ministarstva koje vodim. Razlozi su , pretpostavljam politički i samo vama poznati.

Svakako, dok god sam na ovom mestu, to me neće omesti da dajem maksimum i borim se za unapređenje i razvoj energetskog sektora u Srbiji, bez čijeg održivog razvoja nema ni održivog rasta čitave ekonomije“, zaključuje se u izjavi.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar