Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Novi Sad je jedan od 14 gradova u kojima je prošle godine vazduh u Srbiji bio prekomerno zagađen, a kvalitet vazduha ocenjen je najgorom trećom kategorijom

Izveštaj koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine, pokazao je da je tokom prošle godine u 14 gradova u Srbiji prekoračena koncentracija suspendovanih čestica PM10 i PM2,5, koje je Ognjan Pantić, koordinator projekta Energija, klima i životna sredina, nazvao „tihim ubicama koje skraćuju životni vek“. Ovih dana takođe sa svih strana stižu upozorenja na zagađenje vazduha, uz prognoze da će takav biti cele zime.

Pročitaj i:

Dugotrajna izloženost ljudi zagađenju iz vazduha povećava rizik od obolevanja ne samo respiratornog sistema, već i od kardiovaskularnih i nekih bolesti nervnog sistema, dok je udisanje zagađenog vazduha pogubno za razvoj dece, upozorila je i Dragana Jovanović, pulmolog i profesorka Medicinskog fakulteta, u nedavnom razgovoru za portal Nova.rs.

I dok razmišljate o tome koja maska je najbolja protiv zagađenja ili koji prečišćivač da uzmete za kuću, pogledajte kakav je dan danas „osvanuo“ Novosađanima, koji u svom gradu zbog prekomernog zagađenje nisu mogli da vide „prst pred okom“, a delovalo je kao da je usred dana iznenada pao mrak.

Inače, prema merenjima aplikacije Sepa Agencije za zaštitu životne sredine, Novi Sad je danas u četvrtoj, crvenoj zoni zagađenja, dok aplikacija AirVisual, koja prenosi podatke o zagađenosti vazduha širom sveta, pokazuje da je vazduh u glavnom gradu Vojvodine danas „izuzetno nezdrav za osetljive grupe“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare