Podeli
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Srbija je opet u problemu sa zagađenjem vazduha, pa preporuka Kriznog štaba da se maske nose i na otvorenom prostoru ima više smisla. Ali, koju masku izabrati? Da li maske koje nosimo kao zaštitu od kovida 19 mogu da nas zaštite i od lošeg vazduha?

Izveštaj o stanju kvaliteta vazduha, koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine, pokazuje da je tokom prošle godine u 14 gradova u Srbiji vazduh bio prekomerno zagađen, a ovih dana je zagađenje ponovo ušlo “u crveno”. Neki misle da vazduh u Srbiji nije zagađen samo tamo gde se ne meri. Ali da li nas maske koje nosimo protiv koronavirusa štite i od otrovnih čestica u vazduhu?

Pročitajte još:

Obične hirurške maske nisu naročito korisne, ali ipak smanjuju koncentraciju. Kako je epidemiolog dr Radmilo Petrović objasnio u razgovoru za portal Nova.rs, “hirurške maske su razvijene da spreče klice virusa i bakterija da se šire iz grkljana, usta, nosa, dakle, da lekari ne bi zagadili operacionu salu”. Dakle one prvenstveno sprečavaju klice da izlaze u prostor, a odbijaju oko 60-70 odsto zaraznih materija – što je malo u odnosu na epidemiološke maske koje štite oko 95 odsto. To isto važi i za PM2.5 i PM10 čestice koje zagađuju vazduh.

S druge strane, kao efikasnu zaštitu i od koronavirusa i od zagađenog vazduha stručnjaci preporučuju nano maske, odnosno maske N95.

Pročitajte još:

“Jedino ove maske ne propuštaju čestice zagađenja ni virusa, pa ih zbog toga nose lekari u crvenoj zoni. Efikasna su zaštita u slučajevima kada je vazduh prekomerno zagađen i kada su u njemu koncentracije suspendovanih PM čestica daleko iznad graničnih vrednosti”, objasnila je pulmološkinja dr Tatjana Radosavljević za Objektiv.

“N95 maske uspešno zadržavaju čestice i smanjuju izloženost zagađenju vazduha, a štite i od kovida”, rekla je dr Denica Blagev za Fox 13. Ipak, istakla je i da to što obična maska ne zaustavlja loš vazduh ne znači da je ne treba nositi.

“Vazduh lošeg kvaliteta olakšava virus ili infekciju”, rekla je Blagev. “Neka vrsta prirodne odbrane je već srušena. Kada se pluća iritiraju česticama PM2.5 iz vazduha, postaju veoma podložna bilo kojoj vrsti virusa – slično posekotini ili otvorenoj rani koja je sklonija infekciji. Nosite hiruršku masku. Možda ne štiti mnogo od zagađenja vazduha, ali zaštitiće nas od širenja kovida.”

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar