Teško je gledati pacijenta kako se svakodnevno bori za vazduh ili one koji pričaju sa vama, a imaju teške nalaze da svakog trenutka stanje može da im se pogorša, priča za Nova.rs  anesteziolog dr Rade Panić opisujući kako izgleda rad sa pacijentima obolelim od kovida 19 koji su lečeni u bolnici.

Dr Rade Panić, jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu, tokom novembra i decembra prošle godine radio je u tzv. crvenoj zoni.

Navodi da je lekarima teško da pričaju o ovoj temi.

„Ono što je drugačije na sve druge bolesti sa kojima sam se ja susretao je to što kod svih pacijenata, i kod onih u u intezivnoj nezi i na odeljenju, dok nisu sedirani i dok su svesni gde se nalaze, dominira strah. To je jedno predominatno osećaje kod pacijenta kao nikada do sada“ ističe.

Najveći problem je, prema njegovim rečima, borba za vazduh.

Nedostatak vazduha je strašna stvar, koja svakog plaši i ti pacijenti poseban rad s njima. U takvim situacijama im je potrebno mnogo ohrabrenja i razumevanja“ naglašava.

Specifičnost bolesti je, kako ocenjuje dr Panić, i taj prelazak iz blažih u teže forme, to što se odmah na prvi pogled ne vidi na je neko u teškom stanju.

„U prve dve faze dok je u blažoj formi, vi ne vidite odmah na čoveku da je teško oboleo. Često imamo pacijente, za koje znamo da imaju vrlo loše nalaze, a oni pričaju sa nama, nekad sede na krevetu, a nisu ni svesni koliko je njihovo stanje teško“ opisuje Panić te situacije.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

On dodaje da je teško pričati o tome kako izgleda kada pacijent ulazi u treću i četvrtu fazu bolesti, kada lekar zna da su njegove mogućnosti dosta ograničene.

„Treću i četvrta fazu su jako teške i u njima retko uspevamo da pomognemo pacijentima, posebno ako su stariji ljudi koji imaju udružene bolesti ili su izraženo gojazni. U takvim slučajevima ishod je često fatalan“ navodi Panić.

Najveći problem za lekare je, kako ističe, što nemaju određen lek za koji znaju da bi sigurno pomogao obolelima.

Mi jedino što možemo je gledamo kako da što više pomogheno organizmu i omogućimo mu da se sam izbori sa virusom. Kada organizam ima kapaciteta onda to ode u pravom smeru ka ozdravljenju. Međutim, kada su godina u pitanju i udružene bolesti, a stigne se do te teže faze, vrlo skučene mogućnosti kako da pomognemo“ objašnjava.

Zbog toga su, kako naglašava Panić, novembar i decembar bili jako teški za većinu lekara.

Imali smo tada jako veliki broj pacijenata kojima faktički nismo mogli nikako da pomognemo. To je jako teško za svakog zdravstvenog radnika. Nismo navikli da nam pacijenti u tom broju toliko odlaze da. Posebno je porazno gledati ljude kako se muče i danima se bore za vazduh, a vi nikako ne možete da im olakšate“ prepričava.

Sve te slike i dani provedeni u crvenoj zoni, kako zaključuje dr Panić, ostaviće dugotrajne posledice na mentalno zdravlje pacijenta koji su to preživali, ali i zdravstvenih radnika koji su sve to danima gledali.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram