Autor: Slađana Đermanović

Mesecima nakon ozdravljenja postoje dani kada osećate simptome kao da ste opet dobili koronu, onda opet dani kada se osećate zdravim, pa opet taj loš period, prepričava pulmolog Dejan Žujović za Nova.rs tegove koje ima posle preležanog kovida 19. 

Žujović,  koji je jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu, prenosi svoje iskustvo sa dugotrajnim kovidom.

„Mesecima posle ozdavljenja imao sam problem sa bilokakvim kardio aktivnostima. Recimo, problem mi je da odem do prodavnice i da se vratim sa dve kese, teško sam podnosio takav napor. A u isto vreme mogao sam da odem u teretanu da radim anaerobne treninge, odnosno da dižem tegove bez problema“ objašnjava Žujović.

Problem su mu, kako navodi, bile sve fizičke aktivnosti gde postoji veća potrošnja kiseonika.

To mi se dešavalo od maja, kada je preležao koronu, pa sve do pre nekoliko nedelja kada je završio u bolnici na ispitivanju zbog srčanih tegoba.

Povremeno sam imao te dane, kada sam se osećao malaksalo, bez fizičke snage, a onda opet dane kad se osećam potpuno zdravim. I tako u krug“ navodi.

Prepričava da „mu se dešavalo da tim danima gubi dah, da  ljudi u njegovoj okolini primećuju da čudno dišem i da se kada priča bukvalno bori za vazduh“.

„Sve bih ja to shvatio kao normalnu posledicu nekadašnje pneumonije da kada sam završio u Institutu Dedinje zbog akutnog popuštanja srca nisu uradili skener koji je pokazao sve znake akutne infekcije koronavirusom. Imao sam sliku mlečnog stakla, što je klasičan radiološki znak infekcije koronom“ objašnjava.

Prilikom dolaska u bolnicu, uradili su mu PCR test i ponavljali dva puta dok je ležao u bolnici, i svi testovi su bili negativni.

Sa druge strane, lekari su bili uvereni da ima akutnu koronu jer je tako izgledalo na skeneru.

Radio sam ja i ranije PCR testova u danima kada sam imao temperaturu, loše se osećao i bio ubeđen da sam se ponovo zarazio, ali sam svaki put bio negativan“ naglašava.

Navodi tako primer da se u decembru ponovo testirao i bio negativan, ali nije imao antitela, “kao da nikada nije bolovovao od kovida”.

Inspitivanja na kojima je bio, kako dodaje, jasno pokazuju da je kovid ostavio ožiljke na plućima i srcu.

Srce mi je bilo životno ugroženo. U jednom trenutku pumpalo je krv kao da sam jedva živ. Međutim, sada je bolje. Verujem da će doći do poboljšanja” opisuje Žujović.

Ne postoje, prema njegovim rečima, ni jasne smernice kako da se to leči niti prognoze kada bi moglo da se izleči.

„Uzimam minerale, vitamine, lekove koje su mi dali kardiolozi. Bolje se osećam, ali je pitanje da li ću posle dva ili tri meseca opet biti u istom stanju. Izgeda kao da je virus stalno prisutan u mojim plućima i pravi štetu da li kontinuirano ili u epizodama, to već niko ne zna“ navodi.

Primarno mu je, kako navodi, oporavak srčanog mišića, čija je trenutno slaba funkcija posledica kovida.

 

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare