Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji je u prethodna 24 sata od korone preminulo još 7 osoba, a registrovano je 2.327 novozaraženih.

Testirano je 15.313 osoba, a na respiratorima se nalazi 52 pacijenata.

Podsetimo, juče je u Srbiji od koronavirusa preminulo osam osoba, a registrovano je 2.216 novozaraženih. Na respiratoru su bila 44 pacijenta.

***

Epidemiolog Zoran Radovanović rekao je za portal Nova.rs da je do većeg broja pacijenata sa težom kliničkom slikom u srpskim bolnicama došlo zbog toga što je veliki broj obolelih koji imaju srednju kliničku sliku ostao na kućnom lečenju.

„Stvar je u tome što se situacija menja i mnogi su koji su dobili dve vakcine u januaru i februaru da se zaraze i imaju jako blag oblik. Veliki broj zaraženih ne dolazi u bolnicu, ranije je mnogo njih bilo u zdravstvenoj ustanovi, sada je mnogo manje i oni sa srednjom slikom i pneumonijom onda ostanu na kućnom lečenju“, kaže za naš portal Radovanović.

Naš sagovornik ocenjuje da zbog toga u bolnice dospevaju teži pacijenti nego ranije, pa je samim tim veći i procenat onih koji završe na respiratoru i kiseoničkoj potpori.

***

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon istakao je da je stav javnog zdravlja svuda u svetu povodom kovid propusnica sličan – da su one neophodne, ali je istakao da su u Srbiji protivustavne.

Mi imamo problem što to ne može da se sprovede, jer je po nekim procenama to potivustavno, tvrdi član Kriznog štaba.

„O tome ne mogu da pričam, mi ispoljavamo taj stav bukvalno na svakoj sednici Kriznog štaba ponovo. I sad je to bilo. Nema diskusije ako je nešto protivustavno, a sa druge strane vreme prolazi“, naveo je Kon.

***

Na sednica Kriznog štaba koja je održana juče odlučeno je da će đaci krenuti u školu 1. septembra, a časovi će trajati standardnih 45 minuta. Ministar prosvete Branko Ružić saopštio je da će se nastava odvijati po tri modela.

„Svima je u interesu da nastava krene redovno i da časovi traju 45 minuta, upravo to smatramo najzdravijim pristupom. Dugujemo veliku zahvalnost nastavnom osoblju, roditeljima i deci zbog svega što smo prošli prethodne godine“, rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

Bonus video – Poznati koji su izgubili bitku sa kovidom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar