Foto: Arhiva

Razlog zašto se u bolnicama širom zemlje trenutno nalaze pacijenti sa težim kliničkim slikama nego u prethodnim talasima uzrokovan je verovatno time što ljudi sa srednjom kliničkom slikom ostaju na kućnom lečenju, ocenjuje epidemiolog Zoran Radovanović.

Dramatične informacije o stanju pacijenata navela je i direktorka Kovid bolnice u Batajnici, Tatjana Adžić Vukičević, koja je rekla da su kliničke slike sada gore nego u prethodnim talasima i da više od 70 odsto pacijenata zahteva kiseoničku potporu, što do sada, kako kaže, nisu imali.

„Kliničke slike su teže nego u svim prethodnim talasima, jer oko 20 odsto svih pacijenata zahteva prijem u jedinice intenzivne nege“, rekla je Adžić Vukičević, a preneli beogradski mediji.

Među pacijentima u bolnici ima mnogo mladih, a od kojih više od 90 odsto nije vakcinisano.

Ono što su u trenutnom četvrtom talasu primetili u batajničkoj bolnici jeste da u više od 80 odsto slučajeva obolevaju mladi, zdravi i nevakcinisani muškarci, dok ima 20 odsto žena koje uglavnom imaju pridružene bolesti.

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže za portal Nova.rs da je do većeg broja pacijenata sa težom kliničkom slikom u srpskim bolnicama došlo zbog toga što je veliki broj obolelih koji imaju srednju kliničku sliku ostao na kućnom lečenju.

„Stvar je u tome što se situacija menja i mnogi su koji su dobili dve vakcine u januaru i februaru da se zaraze i imaju jako blag oblik. Veliki broj zaraženih ne dolazi u bolnicu, ranije je mnogo njih bilo u zdravstvenoj ustanovi, sada je mnogo manje i oni sa srednjom slikom i pneumonijom onda ostanu na kućnom lečenju“, kaže za naš portal Radovanović.

Naš sagovornik ocenjuje da zbog toga u bolnice dospevaju teži pacijenti nego ranije, pa je samim tim veći i procenat onih koji završe na respiratoru i kiseoničkoj potpori.

Posledice koje delta soj ostavlja vidljive su već više nedelja, jer je u Srbiji stalni porast broja novozaraženih, a veći je i broj preminulih nego prethodnih meseci, tako smo nedavno imali i više od 10 mrtvih u danu od koronavirusa.

I na primeru manjih mesta možemo da vidimo da se epidemija virusa polako vraća, pa su tako u Požegi posle dužeg vremena ponovo hospitalizovali pacijente obolele od kovida-19.

Stručnjaci gotovo svakodnevno apeluju na građane da se vakcinišu, jer će u ovom talasu, kako su pojedini epidemiolozi ranije najavili, delta soj juriti nevakcinisane, što je zabrinjavajući imajući u vidu da smo tek prošli nešto više od 50 odsto imunizovanih.

Bonus video – Predrag Kon o delta soju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare