Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 3.219 pozitivnih na koronavirus, a preminulo je još 55 pacijenata.

Testirano je 16.864 ljudi, a na respiratorima je 259 pacijenata.

U Srbiji je juče evidentirano još 3.600 pozitivnih na koronavirus, a preminulo je 56 pacijenata.

Testirano je bilo 18.016, a na respiratorima su bile 254 osobe.

***
Jedan od predloga koji će se naći pred Kriznim štabom je da zimski raspust počne ranije nego što je planirano, već od 15. decembra, rekao je za Nova.rs epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

„Time bismo obuhvatili praznični period za sve one koji praznike slave po katoličkom kalendaru“, kaže Tiodorović.

***
Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da je verovatno da će na proleće biti preporučeno primanje četvrte doze vakcine protiv koronavirusa.

„Delta plus soj počinje po Evropi da daje efekte u negativnom smislu, povećava se broj zaraženih, te imamo primere da zemlje koje su bile relativno mirene, kao što su Holandija i Danska, imaju povećanje broja novozaraženih. Nemci su takođe u problemu“, ocenio je on.

***
Zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković ocenio je da je epidemiološka situacija blago poboljšana, ali da je daleko od bilo kakvog razloga za optimizam.

„Idemo ka zimskom periodu, nije realno očekivati neko drastično olakšanje“, kazao je Janković.

***
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da su testovi za proveru antitela posle preležane bolesti kovid-19 iz privatnih laboratorija „irelevantni“ i da se priznaju testovi samo Laboratorije za medicinsku biohemiju, mikrobiologiju sa parazitologijom i imunodijagnostiku Instituta za primenu nuklearne energije (INEP).

***
Direktor Kancelarije Svetske zadravstvene organizacije u Srbiji Marjan Ivanuša izrazio je zadovoljstvo što se u Srbiji situacija po pitanju novoobolelih od koronavirusa smiruje kao i time što je interesovanje za vakcinaciju više nego u orkuženju.

„Ne možemo reći da se tenutni izuzetno snažan talas zaršava, ali je trend opadanja novozaraženih dobar“, rekao je Ivanuša i dodao da na žalost ovo nije poslednji talas i da je i dalje važna poruka da je vakcina ključ u sprečavajnu teških stanja i smrti.

***

Bonus video – Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare