Đorđe Miketić Foto:Zoran Lončarević /Nova.rs

Đorđe Miketić iz "Ekološkog ustanka" rekao je da će se pojaviti na sutrašnjem protestu protiv Rio Tinta u Beogradu u organizaciji udruženja Kreni-promeni, kao što "idu na sve proteste koje drmaju režim, makar bili i upitnih motiva", ali je pozvao građane da dođu na, kako kaže, veliki protest i blokade u subotu.

Što se tiče četvrtka, prošetaće nekolicina nas, jer nikome nismo obećali da proteste gasimo. Tako da uvek idemo na sve proteste koji drmaju režim, makar bili i upitnih motiva, ali veliki protest i bokada je u subotu u 13 časova kod Sava centra, dok će se naravno nastaviti i blokade u Loznici, Preljini i drugim mestima. Spremamo super govornike i aktiviste iz cele Srbije. Povedite svoje najbliže, na domak smo pobede“, kaže Miketić.

On navodi da mu je „nejasno i problematično Manojlovićevo soliranje“.

„Mi u Beogradu imamo jedan džentlmenski sporazum da ne napadamo javno druge aktiviste, iako se sa njima ne slažemo. Ali ovo soliranje je mnogima nejasno i problematično. Jedini način da (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić preživi Rio Tinto, i da ta kompanija zaista pokrene rudnik u Jadru je ako uspe da nam razbije zajedništvo i razvodnji proteste“, kaže Miketić za Nova.rs i dodaje:

„Svi znaju da su protesti subotom, ne razumem zašto sada u četvrtak i to samo jedno udruženje poziva. To zbunjuje i ljuti ljude. Drugo, od početka blokada je zahtev bio da se ukine uredba Vlade o planu posebne namene za projekat Jadar.“

Iz „Ekološkog ustanka“ pozdravljaju ako se Savo Manojlović „vratio tom osnovnom zahtevu“, ali se pitaju zašto je onda Manojlović pozivao na prekid protesta u decembru.

„Takođe, što se tiče moratorijuma na litijum i bor, to mora jako precizno i stručno da se uradi, mora ozbiljna stručna grupa da to sastavi, građani i ekološka udruženja da kažu svoj sud – a ne ovako iz nebuha da se bupne. Ne mogu se zakoni pisati preko noći, u mraku jednog kabineta, jer to radi ova vlast. Ako tako radimo onda se ne bismo razlikovali od Vučića. Ako mislimo da zaista promenimo sistem, moramo menjati i ove despotske metode“, kaže Miketić.

On ističe da su sve ekološke organizacije, oko 30-tak udruženja, uspele da „dođe po snegu i naprave zajednički plan odbrane Srbije od Rio Tinta i drugih trovača“.

„Uvek pozivamo sve na sastanak. Plan je da i dalje blokade držimo subotom, ali smo isplanirali i dalju radikalizaciju protesta. Imamo plan za ovu subotu, za 27. januar – sabor na Svetog Savu, potom za 29. januar nastavak blokada sa akcentom na radikalizaciju. Iza toga stoje sva udruženja“, kaže Miketić.

Podsetimo, organizacija Kreni-promeni najavila je da će sutra organizovati protest protiv Rio Tinta ispred Predsedništva Srbije sa početkom u 19 časova.

Bonus video – Đorđe Miketić u redakciji nova.rs o protestima ispred Vlade Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare