Protest pod nazivom Srbija nije na prodaju, protestna šetnja do Vlade Srbije, povodom reklame protiv kompanije Rio Tinto. RTS, Vlada Srbije, QR kod, kodovi, protest, reklama, Rio Tinto, Kreni promeni, policija
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ispred Predsedništva Srbije sutra će sa početkom u 19 časova biti održan protest protiv projekta "Jadar" kompanije Rio Tinto, najavila je organizacija Kreni-promeni.

Iz ove organizacije su naveli da se protest organizuje jer ne postoje uslovi za skupljanje narodne inicijative.

„Nakon jučerašnjeg napada na konferenciji za novinare ispred Skupštine Srbije, kao i činjenici da nije reagovalo skupštinsko obezbeđenje, a da se i policija sklonila, iako je konferencija uredno prijavljena, ne postoje elementarni uslovi za skupljanje narodne inicijative“, naveli su iz Kreni-promeni.

Istakli su da ne žele da ni jedan student, devojka, volonter, kao i bilo koji građanin doživi napade kojima je bila, kako su naveli, izložena studentkinja Kristina kada je trebala da govori na konferenciji za novinare.

„Vladi Srbije i predsedniku Republike su predati zahtevi, ali i skoro 300.000 potpisa sa onlajn peticije, imamo dva jasna zahteva. Prvi je ukidanje prostornog plana. Drugi je zabrana iskopavanja litijuma i bora na minimum 20 godina. Odbijamo najavu predsednika o nekakvom moratorijumu od godinu dana. Cilj toga je da se završe izbori. Vlast mora konkretno pravno valjano rešiti ovaj problem“, naveli su iz Kreni-promeni.

Iz ove organizacije su najavli da imaju naredni korak koji će objaviti na samom protestu.

„Svim vernicima koji slave Svetog Jovana, želimo srećnu slavu i pozivamo ih da nam se nakon porodične proslove pridruže. Deportujmo Rio Tinto iz Srbije“, poručili su iz Kreni-promeni.

Bonus video – Savo Manojlović o moratorijumu i opstrukciji vlasti

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare