Aleksandar Jovanović Ćuta objavljuje kraj današnjeg protesta Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ukoliko ni nakon blokada ove subote ne budu prihvaćeni zahtevi ekoloških organizacija o „Rio Tintu“ i rudarenju litijuma, uslediće radikalizacija protesta, a, kako najavljuje Aleksandar Jovanović Ćuta, iz "Ekološkog ustanka", sledeći korak je obustava rada.

„To će biti jednočasovna obustava rada i biće pozvani bukvalno svi. Pozvaćemo i studente, nastavnike, profesore i umetnike da na jedan sat obustave rad“, kaže Jovanović za „Novu“.

To je sledeći način borbe protiv „Rio Tinta“ ako Vlada Srbije bude nastavila da ignoriše zahteve ekoloških organizacija.

„To je plan, ali prvo da vidimo kako će proći ova subota i blokada„, kaže Ćuta za „Novu“ i dodaje da bi takva odluka trebalo da bude doneta naredne sedmice.

Jovanović je najavio i da će se ekološki protesti održavati širom Srbije sve dok Vlada Srbije ne poništi Uredbu o području posebne namene za projekat „Jadar“ i druge prateće sporazume.

„Protesti će biti sve masovniji i radikalniji“, poručuje Ćuta.

Ćuta je na poslednjim blokadama poručio da će i vlast ispuniti njihove zahteve kao „bela lala“ ako ih bude došlo 10.000 na ove proteste.

Biljana Stojković iz Skupštine slobodne Srbije: Kako se budu približavali izbori neminovno će biti veća energija kod ljudi

Profesorka Biljana Stojković, iz Skupštine slobodne Srbije, podržava ideju o opštoj pobuni i ocenjuje da je obustava rada na jedan sat vrsta bunta u odnosu na vlast i njihove planove za rudarenjem.

Međutim, predstavnica Skupštine slobodne Srbije nije sigurna da će ideja o obustavi rada na fakultetima imati veliki odziv.

„Nisam sigurna da će biti velikog odziva. Ako pogledam Univerzitet u Beogradu, on još ćuti, na moju veliku žalost, i nisam sigurna da će pozivi na Univerzitetu, odnosno fakultetima pojedinačno, biti preterano uspešni“, kaže Stojkovićeva za „Novu“.

Upitana o blokadama naredne subote, Stojkovićeva očekuje da će broj učesnika blokada biti sličan kao protekla dva vikenda.

„Mnogo je važno da postoji neki vrlo neposredni događaj koji će probuditi veći broj ljudi“, kaže za „Novu“ predstavnica Skupštine slobodne Srbije.

Međutim, profesorka Stojković ocenjuje da će neminovno doći do povećanja energije kod ljudi kako se budu približavali aprilski izbori. Nadam se da će biti dovoljno da se pređe taj prag opšte pobune, poručuje Stojkovićeva.

Podsetimo, prethodne subote na više lokacija u Srbiji blokirani su putevi, a prvi put bio je blokiran i jedan granični prelaz i to prelaz Trbušnica kod Loznice. U Beogradu je više od sata bio blokiran auto-put, ali i most Gazela.

Blokade su bile i u Užicu, Preljini, Kosjeriću, Šapcu, Vranju, Novoj Varoši, Vrbasu i drugim mestima. Inače, ekološke organizacije traže da sve potpisano sa „Rio Tintom“ bude stavljeno na sto, odnosno objavljeno i da se ukine Uredba o prostornom planu za projekat „Jadar“.

„Ne damo Jadar“ odgovorilo Savi Manojloviću: Ne damo ličnu promociju

Udruženje „Ne damo Jadar“ oglasilo se povodom izjave Save Manojlovića iz organizacije „Kreni – Promeni“ da se konsultovao sa njihovim članovima oko narodne inicijative, navodeći da su za njenu predaju saznali iz medija. Oni su poručili da neće dozvoliti da se njihovo udruženje koristi za, kako navode, ličnu promociju i prikupljanje političkih poena.

U ovom udruženju navode da nikome neće dozvoliti da govori u njihovo ime bez njihove saglasnosti.

„Dosad smo ćutali na zloupotrebe od strane gospodina Manojlovića i nećemo se vraćati u prošlost, ali više nikome nećemo dozvoliti da koristi naše udruženje za ličnu promociju i prikupljanje političkih poena. U ovu borbu uložili smo svoje živote, ugrozili svoje zdravlje i poslove i nećemo nikome dozvoliti da govori u naše ime bez naše saglasnosti. Dakle, druže Savo, preterao si! Nećemo rudnik i nikakvi moratorijumi nas ne interesuju“, poručuju iz ovog udruženja.

BONUS VIDEO: Ćuta: Da vidim koja će to policija da takne bilo koga na blokadama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram