Tatjana Adžić Vukičević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Bolnica je funkcionalna, samim tim što se u njoj u ovom momentu nalazi više od 400 ljudi. Ovi drugi delovi će biti pušteni u rad kada se budu našli, pre svega, ljudski resursi - nema lekara, nema sestara, nema ko da zbrine i da gleda te ljude", tako u izjavi za Nova.rs direktorka nove batajničke bolnice Tatjana Adžić Vukičević opisuje stanje u "našem svemirskom brodu".

„Stigli su lekari iz Kliničkog centra Srbije koje sam ja povela sa sobom, njih stotinu, stotinu i nešto. Juče je došlo 70 mladih lekara, dece koja su tek završila fakultet, oni nemaju radnog iskustva“, svedoči direktorka Adžić Vukičević.

Da podsetimo, bolnica je građena samo četiri meseca. Rok za njeno otvaranje bio je 1. decembar, a prvi pacijenti bili su primljeni 4. decembra.

Kapaciteti koji su trenutno na raspolaganju su puni, a direktorka deluje zabrinuto.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Prebolesni su ljudi svuda, i kolege. Mi smo trenutno puni, napunili smo još jednu intenzivnu negu. Pune su četiri intenzivne nege, peta bi trebalo da se otvori sutra kada se pošalju lekari i sestre koji mogu da zbrinu te ljude“, kaže Adžić Vukićević.

Ona na taj način praktično potvrđuje navode izvora Nova.rs koji je rekao da u bolnici u Btajnici „rade po dve sestre u smeni, osam sati, bez ijedne pauze. A pacijenti samo stižu, sve je puno i primaju se novi iz minuta u minut“.

Što se tiče uslova za rad i opreme, direktorka bolnice u Batajnici tvrdi da imaju sve što im treba.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Sve što nam treba imamo – svaki lek, sve živo. Kreveti, respiratori, ventilatori, sve što postoji imamo“, kaže Adžić Vukičević.

Pitali smo je i da prokomentariše probleme na koje ukazao naš izvor iz bolnice, a to su toaleti koji su još u izgradnji.

„Toalet postoji tamo gde se osoblje presvlači, ali tu je kreč na WC šolji. Zapravo, WC je ceo u kreču, jer je još u izgradnji“, rekao je naš izvor upoznat sa stanjem u bolnici.

Direktorka Adžić Vukićević objašnjava kako stoje stvari.

„Toaleta ima dovoljno za ovoliki broj ljudi, ali će se oni svakako izgraditi. Pošto se mi sada svi presvlačimo i skidamo u jednom delu zgrade, deo za presvlačenje doktora još nije funkcionalan. Preći ćemo u drugi deo zgrade vrlo uskoro, do kraja nedelje. Onda će se osloboditi i toaleti i sve što treba“, objašnjava direktorka nove bolnice u Batajnici, srpskog čuda koje smo gradili četiri meseca, ali očigledno ne i potpuno izgradili.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs
Kratka istorija izgradnje „svemirskog broda“

Izgradnja ove ustanove počela je u avgustu, tada je kao jedno od dokaza snage Srbije i njenog zdravstvenog sistema, najavljeno da će ona biti otvorena 1. decembra. Prvi pacijenti su u bolnicu stigli 4. decembra, a po svemu sudeći mogli su i kasnije.

Dok je trajala izgradnja, najčešči posetilac, pa čak i u večernjim satima, bio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Ovaj veličanstveni objekat koji gradimo koštaće između 27 i 28 miliona evra”, rekao je Vučić, prilikom postavljanja kamena temeljca, 1. avgusta. Istakao je i da je posebno ponosan na to što će sve graditi srpske firme.

 

Bonus video: 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare