Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Bolnica u Batajnici primila je prve pacijente u petak. Dobra vest koja znači povećanje prekopotrebnih bolničkih kapaciteta. Ipak, u Srbiji svaka, pa čak i ona dobra, vest mora da ima ono ali. Paralelno s informacijama koje znače efikasniju borbu protiv korone, iz same bolnice stižu utisci koji ukazuju da se sa otvaranjem baš žurilo i da je lečilište još uvek i gradilište.

Prema svedočenju naših izvora, u batajničkoj bolnici „nespremnost“ i „nedovršenost“ su dve reči koje opisuju uslove u kojima su dočekani prvi pacijenti. Četiri meseca, koliko je prošlo od početka izgradnje, očigledno nisu bila dovoljna da baš sve bude završeno i pod konac.

Kako nam napominju izvori, stuacija se postepeno popravlja, ali ambijent u kojem su dočekani pacijenti svakako nije bio potpuno spreman i funkcionalan.

„Toalet postoji tamo gde se osoblje presvlači, ali tu je kreč na WC šolji. Zapravo, WC je ceo u kreču, jer je još u izgradnji“, kaže za Nova.rs naš izvor upoznat sa stanjem u bolnici.

To nisu uslovi u kojima treba da borave i rade zdravstveni radnici, koje u vreme panemije doživljavamo kao heroje.

Prema našim saznanjima, bolnica je počela da radi uz nedovoljan broj osoblja.

„Rade po dve sestre u smeni, osam sati bez ijedne pauze. A pacijenti samo stižu, sve je puno i primaju se novi iz minuta u minut“, objašnjava naš izvor.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na sam dan otvaranja bolnice nije bilo lako ni pronaći lekove koji su bili neophodni pacijentima. Bilo je i problema sa stalcima za infuziju, pa je osoblje moralo da čeka da jednom pacijentu istekne infuzija kako bi je drugi pacijent dobio.

„Lekovi su u bili kutijama, ništa nije bilo raspakovano, pa se svaki posebno tražio i nagađalo se u kojoj je kutiji“, navodi naš izvor.

Po svemu sudeći, problem je bila i nabavka zaštitne opreme za osoblje.

„Nisu bile obezbeđene uniforme. Stigle su rukavice neodgovarajuće veličine. S dva broja većim rukavicama nije lako naći venu pacijentu, a i često spadaju pa je mogućnost zaraze veća“, tvrdi naš dobro upućen izvor.

O nedovršenosti batajničkog „svemirskog broda“ svedoče i prizori koje je zabeležila ekipa Newsmax Adria. Sve staje u jdnu rečenicu: „Moler, bravar, fasader električar i obezbeđenje na svakom koraku“.

Uz konstatciju da i nakon zvaničnog otvaranja bolnica deluje kao gradilište, novinar Željko Veljković primećuje da su istovremeno prisutni majstori i kovid pozitivni pacijenti.

Da je bilo nedovršenosti, ne poriče ni direktorka bolnice ne poriče ni direktorka bolnice Tatjana Adžić Vukičević.

„Bolnica je počela da radi i da se puni neverovatno brzim tempom. U datom trenutku treba pokrenuti svemirski brod, prvo mu dati baterije, da bi on mogao da radi, da ne kažem struju i ostale zamajce. Da li je lek stajao na ladici ili je stajao u kutiji, to vas ne bi trebalo da interesuje, već samo da vas interesuje koliki je broj ljudi i da li su svi dobili neophodnu pomoć koja im je potrebma, a sada ih je 390,  a u jedinici intenzivne nege 50. Molim vas, ja sada moram da radim svoj posao“, rekla je direktorka i tako završila naš kratak telefonski razgovor.

Kratka istorija izgradnje

Izgradnja ove ustanove počela je u avgustu, tada je kao jedno od dokaza snage Srbije i njenog zdravstvenog sistema, najavljeno da će ona biti otvorena 1. decembra. Prvi pacijenti su u bolnicu stigli 4. decembra, a po svemu sudeći mogli su i kasnije.

Dok je trajala izgradnja, najčešči posetilac, pa čak i u večernjim satima, bio je predsednik Srbije.

“Ovaj veličanstveni objekat koji gradimo koštaće između 27 i 28 miliona evra”, rekao je Vučić, prilikom postavljanja kamena temeljca, 1. avgusta. Istakao je i da je posebno ponosan na to što će sve graditi srpske firme.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare