Foto: Darimir Banda/MC Odbrana

Bolnički kapaciteti u Srbiji su na ivici, čak i preko nje. Nadu uliva nova bolnica u Batajnici, čije otvaranje i dodatne kapacitete čekamo kao ozebli Sunce. Izgradnja ustanove, koja bi trebalo da ima oko 900 kreveta, počela je u avgustu, tada je kao jedno od dokaza snage Srbije i njenog zdravstvenog sistema, najavljeno da će ona biti otvorena 1. decembra. Uz malo kašnjenje, prvi pacijnti očekuju se sutra - 4. decembra. Bilo je brzo, samo da ne bude i kuso.

„Sto posto krećemo sutra da radimo. Sutra popodne, još ujutro to da raščistimo, i od pet sati stižu prvi pacijenti“, kratko je u izjavi za naš portal potvrdila direktorka nove bolnice Tatjana Adžić Vukičević.

Kako je najavljeno, kapacitet ove bolnice će biti 930 kreveta, od čega 680 postelja u poluintenzivnoj nezi, a ostatak u intenzivnoj nezi. Ova zdravstvena ustanova primaće pacijente sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Bolnica će funkcisati kao jedinica Kliničkog centra Srbije, pa smo neke odgovori potražili i od direktora te ustanove, Milike Ašanina.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

„Mi se trudimo da bude što pre. Svi preduslovi su napravljeni i kadrovski ćemo da odgovorimo na taj zadatak i gledamo da to bude što pre. Verovatno će biti sutra, ali život nas je u struci naučio da se ne izlećemo mnogo, ali računamo da bude što pre. Mi smo sebi postavili ciljeve da to bude što pre i sutra čak“, tako je za naš portal na pitanje da li je sve spremno za sutrašnji doček prvih pacijenata odgovorio direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin.

Upitan o broju pacijenata koje će bolnica u Batajnica u prvim danima moći da primi i kolikom će pritisku moći da odgovori, Ašanin kaže da „u te spekulacije ne bi ulazio“.

„Videćemo prema situaciji. To ne bih mogao da vam kažem“, suzdržan je Ašanin.

Zanimalo nas je i da li zbog brzine kojom je izgrađena, za samo četiri meseca, može da bude nekih manjkavosti. Naš sagovornik nas uverava da to nije moguće.

Foto: Darimir Banda/MC Odbrana

„Ne može da bude manjkavosti. Izgleda odlično i vi ćete se u to sami uveriti. Ja sam juče poslednji put obišao i izgleda fantastično. Verujte mi, za nas koji smo radili u starim objektima, kao što su zgrade Kliničkog centra Srbije koje su stare od pre Drugog svetskog rata, ovo je veličanstveno. Kada sam ušao u nov objekat, kada sam ušao u objekat sa novom opremom, to je potpuno druga dimenzija, drugačiji je osećaj i drugačiji su uslovi rada. To je neuporedivo“, zadovoljan je Ašanin.

Ubeđuje nas da će, što se tiče nove bolnice, sve biti transparentno, da će novinarske ekipe moći da je obiđu i da će to biti na ponos svih nas.

Zapitali smo se i ko će raditi i ko će nas lečiti u toj bolnici, u trenutku nategnutosti srpskog zdravstevnog sistema i velikog broja zaraženih zdravstvenih radnika. Ašanin je uveren da ni sa time neće biti problema.

Napravićemo timove lekara koji će sigurno zadovojiti sve kapacitete nove bolnice u Batajnici. Ona kao organizaciona jedinica pripada Kliničkom centru Srbije. Kao i svaki naš organizacioni deo i ta bolnica će biti pokrivena lekarima iz Kliničko-bolničkog centra Srbije. Naparvili smo rasporede i preraspodele, napravili smo i konkurs koji je završen. Još to nije do kraja definiano, ali, u principu, već imamo osnovne konture. Mi tom zadatku možemo da izađemo u susret, apsolutno“, optimista je Ašanin.

Graditelj

Ipak, mnogo više od lekara i svih onih koji će raditi u njoj, proteklih meseci govorio je i radove redovne obilazio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto:Screenshot/Tv Pink

„Ovaj veličanstveni objekat koji gradimo koštaće između 27 i 28 miliona evra“, rekao je Vučić, prilikom postavljanja kamena temeljca, 1. avgusta. Istakao je i da je posebno ponosan na to što će sve graditi srpske firme.

„Bolnica se nalazi na odličnoj lokaciji, samo bi trebalo da izgradimo pristupne puteve“, rekao je tada Vučić. Sada, kada se zaraženi svakoga dana mere hiljadama, čini se da će, nažalost, mnogi putevi voditi upravo ka toj bolnici.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare