Dimitrije Simović Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

"Rešavanje ekoloških problema više ne može i ne sme da čeka", odlučno i ozbiljno nam kaže Dimitrije Simović, maturant Prve kragujevačke gimnazije, koga smo zatekli kako volontira na štandu za potpisivanje peticije protiv istraživanja i iskopavanja litijuma.

Dimitrije pomaže građanima da popune peticiju, evidentira potpisane izjave i neupućenim prolaznicima objašnjava „kakva je to gužva“ ispred kafića, gde je štand ekološke organizacije „EKgO“, koja je u Kragujevcu partner inicijativi Kreni promeni za peticiju protiv iskopavanja litijuma.

Između obrađivanja dva potpisa, ovaj mladi aktivista nam priča, da je na ličnom primeru osetio teškoće od zagađenja, te da ga je to „istog trenutka“ nateralo da se aktivira u ekološkim organizacijama. Vrlo zrelo i odgovorno kaže, da je opasnost od iskopavanja litijuma već na pragu i da je rešavanje ovog problema „nešto što ne može da čeka“.

Pročitajte još:

Iako je maturant, kome predstoji upis na fakultet, spremno odgovara, da uz dobru organizaciju postiže i da uči i da volontira.

„Shvatio sam da je bitno boriti za životnu sredinu u trenutku kada sam izašao na trčanje. Tada je bio zagađen vazduh, a ja sam mislio da je to magla. Nakon jednog kruga oko jezera, primetio sam da me bole pluća. Od tada sam intenzivnije počeo da istražujem u čemu je problem i obratio sam se ekološkim organizacijama u gradu i sada sarađujem sa njima‘‘, priča Dimitrije, inače odličan učenik Prve kragujevačke gimnazije.

Ovaj, tek punoletni mladić, kao pripadnik generacije koja u budućnosti treba da iznese borbu za ekologiju, svojim stavovima i razmišljanjem, potvrđuje da je i omladina zabrinuta zbog problema koji prete celom svetu.

Peticija protiv litijuma u Kragujevcu Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Ovo je izutzetno važno, ne samo kod nas u Srbiji, već svuda. Ceo svet mora istog trenutka da se angažuje da bi se rešili ekološki problemi i pitanje energenata, zagađenosti vazduha i proizvodnje otpada. Što se duže odlaže, približava nam se granica, koju ne smemo da pređemo“, zaključio je ovaj maturant,koji se priprema za upis Fakulteta političkih nauka.

Iistraživanje litijuma na 20 km od Kragujevca

Kragujevčani strpljivo čekaju u redu za potpisivanje peticije za zabranu istraživanja i iskopavanja litijuma. Istražno područje u opštini Rekovac, nalazi se na samo 20 kilometara od grada, a građani koje smo zatekli, jednoglasno kažu „to neće moći“.

Peticiju je potpisala Suzana Račić, koja je kratko prokomentarisala da „ne dâ dedovinu“.

„Ja sam iz Dragova, a baš u tom selu je planirana istražna bušotina pored mog imanja. To je predivna zemlja, imamo njive, zasade oraha, našu šumu. U blizini je i jezero. To je najlepši kraj, taman posla da tu bude rudnik“, jasna je Suzana.

Istog je stava i Aleksandar Milutinović, koji takođe otkriva da vuče korene iz Levča. Protivi se rudniku koji bi trajno upropastio „srpsku Toskanu“ i ponosno kaže da je za njega Levač najlepši deo Srbije.

Peticija protiv litijuma u Kragujevcu Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Ovo je sada životno važno pitanje, a u našoj zemlji mnoge stvari nisu na mestu. Sve ono što ova vlast gura kao dobro, to ne valja! To je moje iskustvo koje sam stekao u svojih 30 godina. Jedini način da se od toga zaštitimo su ovakve peticije“, poručuje Aleksandar.

Kragujevački koordinator peticije koju su pokrenuli SEOS i Kreni promeni, Miloš Srejović zadovoljan je odzivom građana i dok pokazuje pozamašnu gomilu potpisa, objašnjava da su u prva dva sata imali potpis u proseku na svaka 2,5 minuta. Dodaje da bi bilo i više da imaju još neki punkt i više ovlašćenih overivača, ali ističe ‘‘da je i ovako dobro‘‘.

Miloš Srejović Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Očekuje da će Kragujevac dati dobar doprinos u prikupljanju 30.000 potpisa, koliko je potrebno za predaju Vladi Srbije.

„Mi ćemo u Kragujevcu prikupljati potpise sve do kraja meseca i nameravamo da ih predamo Vladi Srbije do 1. aprila. Ideja je da ih rešavanje ovog pitanja sačeka, kakav god saziv Vlade da bude posle izbora. Želimo da im ovo bude prvi zadatak na poslu“, zaključio je Srejović

Potpisivanje peticije u Kragujevcu organizuje se ispred jednog kafića na vrhu Glavne ulice, kod raskrsnice Veliki parrk, svakog dana od 12 do 20 sati.

Bonus video: Savo Manojlović ispred Vlade – Tražimo moratorijum na istraživanje litijuma

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare